SK doména je lacnejšia. Tento rok ju čakajú lepšie pravidlá.

Onedlho vstúpia do platnosti nové pravidlá registrácie slovenskej národnej domény – .sk. Dobrou správou je, že z nižšej ceny registrácie a predĺženia .sk domény sa užívatelia môžu tešiť už dnes.

Nové, lepšie pravidlá zjednodušia život používateľom domén i registrátorom. Aké podstatné zmeny môžeme očakávať?

Menej administratívy
Nové pravidlá vám, ako budúcemu majiteľovi domény, ušetria cestu k notárovi. Proces registrácie domény má byť plne elektronický. Po novom si vyberiete registrátora a skrz neho podáte žiadosť o pridelenie identifikátora používateľa .sk domény. Autorizovaný registrátor pre vás po úhrade registračného poplatku doménu jednoducho zaregistruje. Ak už váš oprávnený registrátor sme, o to je vaša cesta k novej .sk doméne jednoduchšia. Objem administratívy sa zníži pri viacerých zmenách v registri súvisejúcich s registráciou a prevádzkou .sk domény.

Dvere do sveta otvorené
V súčasnosti sa môže stať majiteľom .sk domény len občan alebo firma zo Slovenska. Majiteľom .sk domény bude môcť po novom byť aj zahraničný subjekt. Podmienkou bude len doručovacia adresa v jednom zo štátov Európskeho hospodárskeho priestoru. Organizácie bez sídla v EÚ si budú musieť nájsť kontakt mimo registrátora domény, sídliaci v EÚ, ktorý ich pred registrom zastúpi.

Slovenskú národnú doménu sme často registrovali hlavne pre zahraničných zákazníkov v zastúpení (tvz. proxy držiteľstvo). Po novom my ako registrátor, nebudeme smieť zastupovať skutočného držiteľa domény pred registrom. Všetky slovenské domény, ktoré sme doteraz zaregistrovali našim zákazníkom v zastúpení, budeme prevádzať počas krátkej, 2-mesačnej lehoty na skutočných držiteľov domén.

Registrácia až na 10 rokov a 40 dňové ochranné obdobie
Slovenskú doménu si budete môcť zaregistrovať až na 10 rokov. Životný cyklus domény sa zjednoduší a doména bude zaregistrovaná až po jej úhrade. Doménovým špekulantom sťaží život aj 40 dňová ochranná lehota. Počas nej bude môcť držiteľ expirovanú doménu ešte uhradiť a tým ju predĺžiť na ďalšie obdobie. Ak doménu ani po uplynutí ochranného obdobia nezaplatíte, do 24 hodín bude vymazaná a uvoľnená pre registráciu inému subjektu.

Lacnejšia registrácia aj predĺženie .sk domény
V porovnaní s inými častými doménovými koncovkami ako napr. eu alebo .com bola ešte nedávno cena .sk domény v nevýhode. .SK doménu si dnes zaregistrujete už za nižšiu cenu – 5,80 € (6,96 € s DPH). Jej predĺženie sme zlacnili na 13,10 €/rok (15,72 € s DPH)

Nové pravidlá s našou aktívnou účasťou
Sme radi, že sa pravidlá .sk domény posúvajú smerom k lepším, jednoduchším pravidlám. Od marca 2015 sme sa spolu s inými registrátormi .sk domén, stretnutiami a komunikáciou s SK-NIC-om, aktívne zúčastňovali na ich prípravách. Zníženie ceny .sk domény je aj výsledkom tlaku registrátorov. Keďže sme aj významným registrátorom českej národnej domény a máme skúsenosti s českým registračným systémom FRED, navrhovali sme jeho využitie centrálnemu registru .sk domén. Systém by bol k dispozícii zadarmo a správca .CZ domény, združenie NIC CZ, dokonca ponúkal podporu svojich špecialistov pri zavedení tohto systému. SK-NIC ale tieto návrhy neprijal a rozhodol sa pre vývoj vlastného technického riešenia.

Pôvodne sa hovorilo o tom, že nové pravidlá začnú platiť od januára 2017. Národný register .sk domén ich platnosť posunul. V súčasnosti platia tzv. prechodné pravidlá. Tie nové majú platiť od 31.5.2017.
SK doména