Varovanie pred podvodným e-mailom “Domain Notification – This is your Final Notice of Domain Listing“

Možno sa vám už stalo, že vám prišiel e-mail, ktorý na prvý pohľad vyzerá naliehavo a oficiálne a obsahuje výpis údajov o vás a vašej doméne, rozosielaný s predmetom Domain Notification – This is your final Notice of domain listing. Keď takýto e-mail dostanete, je potrebné mať sa na pozore, ide totiž o podvodný e-mail, ktorého obsah vás nevyzýva na predĺženie vašej súčasnej domény, ale na zaplatenie novej služby. V skutočnosti ide o ponuku registrácie vašej domény do nemenovaného vyhľadávača.

Varovné signály
Prvým varovným signálom by malo byť, že e-mail neprišiel z e-mailovej adresy vášho registrátora a že ide o e-mail s urgenciou a informáciou, že keď doménu nezaplatíte, môže sa stať, že vaša doména nebude dohľadateľná na webe. Ďalej je v e-maili napísané „THIS IS NOT A BILL – toto nie je účet (faktúra)“ – i keď tak vyzerá.

Ukážky e-mailov:
domain_listing1
domain_listing2

Čo by ste mali vedieť
Registrácia vašej domény do bežného vyhľadávača je minulosťou a to už viac ako desať rokov. Akonáhle vyhľadávače raz vašu doménu vyhľadajú, nie je nutné ich do nich opäť prihlasovať. Registrácia domény je úplne niečo iného. Registráciu domény platíte len raz a jej obnovu potom každý rok. Ide o významnú devízu vašej firmy a je teda vašim majetkom alebo majetkom vašej firmy a nie majetkom marketéra alebo reklamnej agentúry.

Kde zistíte informácie o doméne
Potrebné informácie o vašej doméne, napr. dátum registrácie a expirácie alebo kto je vlastníkom a správcom domény, si môžete zistiť na našom webe na stránke whois. Rovnakú možnosť máte i v našom Zákazníckom centre, po prihlásení si vyberiete v sekcii domény položku prehľad domén a kliknete na doménu, o ktorej chcete zistiť podrobnejšie údaje, všetky informácie potom nájdete v záložke whois.

Náhľad WHOIS v našom Zákazníckom centre
ACTIVE24 Zákaznícke centrum

Ako vidíte, je potrebné venovať identifikaci podvodného mailu trochu pozornosti, abyste taký e-mail odhalili.

Pár rád na záver
Ak chcete, aby vaše stránky boli ľahko dohľadateľné na webe, môžete tomu pomôcť sami.

1. Aktualizujte svoj web pravidelne.
2. Používajte na svojom webe kľúčové slova, ktoré súvisejú s vašim podnikaním a ľudia ich budú hľadať
3. Uistite sa, že máte vaše stránky optimalizované pre SEO (tedy, aby bol obsah napísaný tak, že vám získa vo výsledkoch vyhľadávania lepšiu pozíciu).

Ďalšie odporúčania ako efektívne zviditeľniť vaše webové stránky, sme pre vás pripravili v článku Nech je váš web ľahké nájsť alebo optimalizácia webu pre začiatočníkov.