Ako vytvoriť webové stránky rýchlo, jednoducho a za dobrú cenu

Upozornenie: tento návod je primárne určený pre čitateľov, ktorí nemajú žiadne znalosti či skúsenosti v oblasti tvorby webových stránok.

Webové stránky si môže vytvoriť ktokoľvek, kto ovláda textový editor, či už ide o Microsoft Word alebo iné alternatívy. Stačí napísať text, vložiť do textu obrázky, prípadne do neho umiestiť tiež odkazy na ďalšie stránky či internetové adresy. Dokument sa potom „uloží ako“ vo formáte HTML. Áno, je to zadarmo, ale pretože nie je rok 1999, tento variant radšej vypusťte z hlavy. Výsledok by prípadných návštevníkov takto vytvorených stránok skôr odradil.

Moderná webová prezentácia sa vyznačuje tým, že ju je možné jednoducho rozširovať a meniť – editovať. Ak sa nám nechce platiť webdizajnérsku firmu, potom existujú dve hlavné možnosti, ako k stránkam prísť:

  1. Variant „trochu práce a lepší výsledok“ v sebe zahŕňa využitie softwaru zadarmo a plateného hostingu.
  2. Variant „žiadna práca a použiteľný výsledok“ v sebe zahŕňa využitie plateného hostingu s už inštalovaným systémom pre tvorbu a správu webových stránok.

Trochu práce a lepší výsledok – WordPress

Prvý variant, ako už bolo povedané, využíva niektorý z tzv. open-source (tzn. zadarmo) programov na tvorbu a správu webových stránok. Od užívateľa sa predpokladá základná znalosť práce s FTP. Zrejme najpoužívanejším systémom na tvorbu a správu webu je systém WordPress (anglicky).

Najskôr je nutné systém WordPress stiahnuť do vášho počítača z adresy http://wordpress.org/latest.zip. Následne asi bude dobré mať systém preložený do slovenčiny, existují pekné návody, mimo iné ako WordPress „naučiť po slovensky“, na webe www.wp.sk.

Vec vyzerá na prvý pohľad komplikovane, všetko je ale možné zvládnuť v priebehu 15 minút. Voliteľne potom môžete meniť vzhľad svojich stránok a to tak, že jednoducho si zmeníte tzv. témy v systéme. Témy sú voľne dostupné na internete. Takmer by sme boli zabudli. Potrebujete ešte webhosting, teda miesto, kam systém WordPress nahrajete a kde budú umiestnené Vaše webové stránky. A na to sme tu my 🙂

Budete potrebovať nasledujúce ingrediencie z našej objednávky:

  1. Operačný systém Linux
  2. Diskový priestor 150 MB (za 1,96 € mesačne)
  3. Databáza MySQL (3,14 € mesačne)
  4. Skripty – podpora PHP úroveň 2 (2,30 € mesačne)

Hosting bude stáť celkovo 7,40 € mesačne. Mimochodom, stránky websalon.sk využívajú taktiež WordPress.

Žiadna práca a použiteľný výsledok – Môj Nový Web

Skúsme to teraz opačne a začnime cenou: zaplatíte mesačne 4,11 € a o nič sa nemusíte starať. Nemusíte ani sťahovať ani inštalovať, nemusíte vedieť používať FTP. Systém Môj Nový Web si môžete zadarmo vyskúšať, prípadne si prečítajte popis služby. So systémom Môj Nový Web môžete ihneď začať vytvárať svoje stránky, taktiež je možné individuálne nastavovať vzhľad vďaka šablónam vzhľadu. Je to rovnako jednoduché ako napríklad zmena tapety vo vašom mobile.

Oba vyššie uvedené varianty sú dobre použiteľné pre osobné i firemné webové stránky, pre stránky neziskových organizácií alebo pre najrôznejšie fan-kluby, de facto pre akýkoľvek typ prezentácie. Môj Nový Web je jednoduchší, na ovládanie i rozsahom funkcí, a v porovnaní s WordPressom sa hodí skôr pre menej rozsiahle weby. Na druhej strane WordPress je možné takmer neobmedzene prispôsobovať vlastným potrebám, využívajú ho i mnohé veľké svetové webové portály.