Vreckový atlas služieb ACTIVE 24

Vreckový atlas služieb ACTIVE 24 alebo ako sa v tom má offline smrteľník vyznať? Skúsime vám poradiť, ako si medzi mnohými alternatívami služieb pre webovú stránku správne vybrať.

Doména je základ
Doména, napríklad active24.sk, je unikátna internetová adresa, ktorá nasmeruje zákazníkov na váš web. Dá sa prirovnať k poštovnej adrese, na ktorú si umiestnite obsah webovej stránky.

Pre špecifické účely, ako je napríklad blog oddelený od hlavnej webovej prezentácie, môžete využiť tzv. subdoménu, inak doménu vyššej úrovne (napr. blog.active24.sk, napoveda.active24.cz). Podľa tejto definície je i doména www.active24.sk v podstate tiež subdoména, podľa konvencií by ale mala vždy smerovať na rovnaký obsah ako active24.sk.

Webová stránka
Webová stránka, to sú vlastne dáta uložené na serveri v súboroch, na ktoré je nasmerovaná vaša doména. Služby s tým spojené sú označované ako „hosting„. Webová stránka môže byť vytvorená niekoľkými jednoduchými súbormi, ale i sofistikovanými systémami s tisíckami súborov. V dnešnej dobe ale už nemusíte našťastie kódu, ktorý webové stránky tvorí, rozumieť. Môžete si aktivovať rôzne služby, pomocou ktorých si svoje webové stránky ľahko vytvoríte bez znalostí kódovania a programovania. Najčastejšie sa označujú ako „redakčný systém„, site-builder a CMS (Content Management System).

Pridať v takom systéme nový článok alebo podstránku webu je rovnako jednoduché ako napísať e-mail. Zároveň tu platí: čím jednoduchšia a rýchlejšia je tvorba webu pomocou site-buildera, tým menej môžete jeho časti, funkcie a detaily upraviť presne podľa svojich predstáv.
domény, webhosting

Webové stránky u ACTIVE 24

Pre vašu ľahkú orientáciu vám predkladáme služby určené pre tvorbu webových stránok, zoradené od najjednodušších po sofistikovanejšie systémy:

  • Superstránka
  • Ide skôr o internetovú vizitku. Superstránka je zadarmo ku všetkým doménam registrovaným u ACTIVE 24. Obsah sa spravuje cez jednoduché rozhranie. Dá sa využiť pre jednoduchú prezentáciu so základnými informáciami, potrebným kontaktom a odkazmi na sociálne siete.

  • Moje stránky
  • Budete prekvapení, aké pekné webové stránky si vytvoríte pomocou služby Moje stránky bez akejkoľvek znalosti kódovania a internetových technológií. Redakčný systém (CMS) je koncipovaný tak, aby ste sa nemuseli vôbec zaoberať nastavením servera (hostingu). V užívateľskom rozhraní si zvolíte niektorú z mnohých pripravených šablón vzhľadu webu, ktorú môžete ďalej upravovať. V rovnakom rozhraní vytvoríte obsah webu pomocou textu, obrázkov, formulárov a ďalších voliteľných prvkov. Moje stránky môžete mať na rok zadarmo. Ako? Zaregistrujte si .sk doménu a váš web môže s Moje stránky na nej fičať rok zadarmo.

  • Hosting s open source redakčným systémom
  • Redakčné systémy „open source“ môžete využívať bezplatne. Ak sa pre ne rozhodnete, objednáte si hosting priamo s príslušným redakčným systémom. Medzi najobľúbenejšie patria WordPress, Joomla a Drupal. V základnom nastavení môžete tvoriť web veľmi jednoducho a bez technických znalostí. Jednou z predností týchto riešení je, že si ho môžete sami rozšíriť o ďalšie pripravené témy (vzhľady) a doplnky, ktoré ho rozširujú o ďalšie funkcie, ako sú formuláre, diskusné fórum, e-shop atď. Tieto systémy patria k najpoužívanejším na svete, môžete teda v prípade potreby jednoducho dohľadať rady a odporúčania na internete. Naše hostingové riešenia sú pre prevádzku týchto redakčných systémov pripravené a podporujú všetky potrebné technológie pre ich prevádzku.

    V prípade otázok sa neváhajte obrátiť na našu Zákaznícku podporu.