.eu doména oslavuje okrúhle 10. narodeniny

Od 7. apríla 2006 si Európania a európske organizácie môžu zaregistrovať vlastnú .eu doménu. Včera, 7.apríla 2016 tak .eu doména oslávila svoje okrúhle desiate narodeniny. Ako sa jej v prvých desiatich rokoch darilo?
EU doména oslavuje 10 rokov

Koncom roka 2015 bola .eu doména s takmer 4 miliónmi registrácií, jedenásta najpoužívanejšia doménová koncovka na svete. V rade najčastejších národných doménových koncoviek – .de, .cn, .uk, .nl and .ru, sa .eu doména radí na šieste miesto na svete.

.eu doména a Jednotný digitálny trh
V poslednom desaťročí .eu doména prispela k rozvoju digitálnej ekonomiky a rozvoju Európskeho jednotného digitálneho trhu. Čoraz väčší počet európskych subjektov rozvíja svoju online prítomnosť na .eu doméne. Webstránka s koncovkou .eu je dôkazom toho, že subjekt pôsobí vrámci Európskej únie, Islandu, Lichtenštajnska alebo Nórska a svoje aktivity vykonáva s ohľadom na obchodné a spotrebiteľské práva týchto krajín. Koncovka .eu uľahčuje rast podnikania za hranice štátu a umožňuje osloviť zákazníkov z iných krajín, čo je samotnou podstatou jednotného trhu.

.eu spája viac ako 500 miliónov ľudí v 31 krajinách do jednej internetovej identity. Medzi päť európskych krajín, kde sa .eu doména najviac registruje patria Nemecko (1 millión), Holandsko (497,000) Francúzsko (343,000), Poľsko (308,000) a Veľká Británia (307,000).

V júni 2016, .eu spustí registráciu v cyrilike – prvom skripte v Európe písanom inak ako latinkou. Tým sa využitie domény ešte rozšíri a napomôže mnohojazyčnosti v Európe.

Doménové meno s koncovkou .eu je jedno z najbezpečnejších. Jej register totiž ponúka zabezpečenie menných serverov Domain Name System Security Extension (DNSSEC). Tento bezpečnostný prvok výrazne bráni zneužitiu osobných údajov návštevníkov stránky.

Pozadie .eu domény
Doménu najvyššej úrovne .eu spravuje v mene Európskej komisie nezisková organizácia EURid. EURid spolupracuje s viac ako 700 akreditovanými registrátormi, vrátane ACTIVE24, a poskytuje podporu v 24 oficiálych európskych jazykoch. Ako súčasť trvalej snahy o bezpečnosť dát, bol EURid v roku 2013 certifikovaný pre bezpečnostný štandard ISO27001. EURid má svoje hlavné sídlo v Bruseli a regionále kancelárie v talianskej Pise, Prahe a Štokholme.

Máte chuť pridať sa k rodine Európanov s vlastnou .eu doménou? Radi vám .eu doménu zaregistrujeme

zdroj:https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/10-years-eu