Ako správne vybrať názov domény

Stojíte na prahu rozhodnutia výberu doménového mena pre vašu novú webstránku alebo alebo internetový obchod? Uvádzame pár jednoduchých tipov, ktoré vám, veríme, pomôžu odraziť sa pri výbere názvu domény.

Doménové meno je názov webovej stránky pod ktorou vás čitatelia alebo zákazníci na internete nájdu – napr. www.domeny.sk. Na čo myslieť pri výbere doménového mena?
servery_02

Krátky a výstižný
Názov domény by mal byť čo najkratší a výstižný. Krátky názov sa ľahšie pamätá. Výberom výstižného názvu si zabezpečíte nie len lepšie zapamätanie názvu webovej stránky ale i e-mailovej adresy, ktorú si k doméne môžete neskôr založiť. Názov domény by mal vystihovať to, čomu je web venovaný, prípadne by mal niesť názov vašej obchodnej značky. Inak povedané, do názvu je vhodné zahrnúť kľúčové slovo. Napr. ak na stránke ponúkate detské kočiare, uvažujte nad názvom kociky.sk, kociare.eu a pod. Zvážiť môžete aj názov s pomlčkou, napr. detske-kociare.

Dobrým pomocníkom pri zostavení a výbere správneho doménového mena iste bude Generátor doménových mien, ktorý si určite vyskúšajte.

Akú zvoliť doménovú koncovku?

Slováci si najčastejšie registrujú domény s koncovkou .sk – čo je národná doména Slovenska. Po tejto koncovke siahnite v prípade, že svoje pôsobenie chcete sústrediť hlavne na našu domovinu a predpokladáte, že väčšina čitateľov alebo zákazníkov vášho webu bude zo Slovenska a hovorí po slovensky. Ak máte ambíciu rozšíriť svoje aktivity za hranice a váš web bude viacjazyčný, napríklad budete pôsobiť vrámci Európy, odporúča sa, registrovať si doménu s koncovkou .eu. Populárne sú aj gTLD domény .com, .net, .org, .info, .biz. Na výber máte aj národné domény iných krajín.

Je doménové meno voľné?
Čo ak si už niekto názov domény, ktoré som si vybral zaregitroval? To zistíte jednoducho cez tzv. databázu WHOIS, ktorú ponúka každý register domén. Ak nemáte chuť hľadať v databáze viacerých konkrétnych registrov, využiť môžete aj tento nástroj pre overenie dostupnosti domény. Tu si overíte dostupnosť mnohých domén a koncoviek na jednom mieste.
WHOIS
Počuli ste už o typo-squattingu? Pri ňom si typo-squatter zaregistruje názov domény podobný tej vašej a počíta s tým, že niekto pri písaní názvu vašej webovej stránky urobí preklep. Na adrese s preklepom spustí vlastnú webovú stránku a získava tak návštevníkov svojho webu na váš úkor. Preto je dobré zamyslieť sa aj nad registráciou takého názvu, ktorý počíta s preklepmi.

Ako prepojiť viacero názvov domén do jedného webu
Ak sa rozhodnete podchytiť si viacero doménových názvov a budete prevádzkovať len jeden web s rovnakým obsahom, máte nasledujúce možnosti ako názvy prepojiť. K doméne môžete nastaviť tvz. alias, ktorý zabezpečí zobrazovanie toho istého obsahu pod rôznymi názvami domén bez presmerovania. Názov domény môžete tiež presmerovať na iný názov domény pomocou bezplatnej služby webforward.

Ostáva už len zaželať vám šťastnú ruku pri výbere správneho názvu domény. Je to jedno z kľúčových rozhodnutí prítomnosti každého subjektu v online priestore.