Microsoft platforma na Windows Server 2012 R2

Po presťahovaní Microsoft platformy do DC TOWER pokračujeme v ďalších vylepšeniach.

Fyzické presuny serverov na platforme Windows sme dokončili a pustili sme sa do inštalácie nových Hyper-V serverov na Windows Server 2012 R2 a následnému presunu z pôvodného clusteru na nový. Presun virtuálnych serverov nie je úplne triviálnou záležitosťou, je potrebné dodržať odporúčané postupy, ktoré sme mali naviac odskúšané vo vývojovom prostredí. Pri ostrom presune sme teda už presne vedeli, ako sa systém chová. Tieto riadky sú písané v čase, kedy máme akciu úspešne za sebou a okrem plánovanej niekoľkominútovej nočnej odstávky sa táto akcia zákazníkov nijako nedotkla.

Čo nový Hyper-V cluster prináša?

Predovšetkým je to nový hypervízor, ktorý rozširuje možnosti nastavenia virtuálnych serverov. Virtuálne servery nemajú nové obmedzenia na maximálne 4 pridelené jadrá procesora, systém umožňuje navýšenie operačnej pamäte bez prerušenia prevádzky virtuálneho servera, použité sú virtuálne harddisky v novšom formáte VHDX, ktoré umožňujú vyšší „diskový“ výkon. Zároveň má hypervízor vylepšené swapovanie v prípade preťaženia operačnej pamäte virtuálneho servera. Všetky tieto vylepšenia vedú k získaniu vyššieho výkonu z virtuálneho servera.
Microsoft Hyper-V
Ďalej máme teraz k dispozícii vylepšený proces Live migration (bezvýpadkový presun virtuálneho servera medzi jednotlivými servermi Hyper-V clusteru). Pomocou kompresie operačnej pamäte je dosiahnutý výrazne kratší čas presunu medzi Hyper-V servermi. Je tiež konečne možné migrovať viac virtuálnych serverov naraz, čo nám dokáže skrátiť dobu výpadku služieb spôsobeného závadou na jednom zo serverov Hyper-V clustera. Funkcia nie je, vzhľadom na vysokú kvalitu hardware našich serverov, príliš často používaná, ale nasadzujeme každé rozumné riešenie, ktoré ďalej zlepší schopnosť poskytovať naše služby s nadštandardne vysokým uptime. Tohoročný uptime na Microsoft platforme máme 99,995%, čo znamená priemernú nedostupnosť služieb na nich bežiacich rádovo do dvoch minút mesačne.

Servery na platforme Windows sú k dispozícii na našom webe www.active24.sk