Ako vybrať správne doménové meno?

Výber názvu domény je rozhodujúcim krokom fungovania vašej webstránky v prostredí internetu. Doménové meno má byť ľahko zapamätateľné a čo najkratšie. Čo vziať do úvahy pri výbere doménového mena?

1. Výstižný názov
Ak ste firma, určite si zaregistrujte doménu s menom firmy. Názov domény je zároveň súčasť vášho online marketingu. Ak nechcete svoj web postaviť na názve firmy, je vhodné zamyslieť sa nad kľúčovými slovami a zaregistrovať si názov, ktorý vystihujete to čo robíte, čomu sa venujete. Ak pečiete torty, vhodný názov môže byť torty.sk alebo peciemetorty.sk. Výberom vhodného doménového mena, sa informácie o vašej webstránke budú šíriť rýchlejšie. Názov domény vystihujúci konkrétny produkt a službu sa často používa pri tzv. microsite – menších webstránkach venovaných jednej tématike, produktu. Napr. naša microsite www.domeny.sk obsahuje všetky podstatné informácie o doménach. V prípade, že vlastníte ochrannú známku na názov, zabezpečte si registráciu daného názvu domény.

2. Krátky a ľahko zapamätateľný názov
Čím kratší názov domény, tým jednoduchšie je zapamätateľný a vpísateľný do internetového prehliadača. Vyhýbajte sa siahodlhým názvom ako napr. upeciemevamtortuakuchcete.sk. Voľte kratší a zároveň výstižný názov.

3. Čísla a pomlčky – áno alebo nie?
Ak číslo nie je vyslovene súčasťou názvu vašej spoločnosti ako to je v našom prípade ACTIVE 24 www.active24.sk, nedávajte do názvu domény zbytočne číslice ani ako náhradu už obsadeného doménového mena. Mnohé domény vo svojom názve využívajú povolenú pomlčku, no sme toho názoru, že je vhodnejšie voliť krátky názov bez pomlčky.

4. S diakritikou alebo bez diakritiky
V súčasnosti je možné registrovať vybrané doménové koncovky aj s diakritikou – teda s mäkčeňmi a dĺžňami. Často sa s diakritikou registrujú domény s koncovkou .net, .com a .eu.

5. Generátor doménových mien – pomoc poruke
Nástroj Generátor doménových mien sa vám môže hodiť keď potrebujete pomoc s návrhmi názvu domény. Stačí vložiť kľúčové slovo a nástroj vám sám ponúkne vhodné názvy domén na registráciu.

5. Geografický aspekt – viaceré koncovky
Odporúčame zvážiť kúpu viacerých doménových koncoviek jedného doménového mena aby ste predišli obsadeniu vášho doménového názvu a koncovky niekým iným. Ak sa napr. chystáte obchodovať vrámci krajín .eu a váš web bude ponúkať niekoľko jazykových variácií, registrujte si doménu s koncovkou .sk aj .eu – mojafirma.sk, mojafirma.eu. mojprodukt.sk, mojprodukt.eu. Keď časom plánujete svoju firmu rozšíriť napr. do Českej republiky, zaregistrujte si aj mojafirma.cz, mojprodukt.cz. Radšej investovať pár € do vlastníctva domény, ktorá nebude nejaký čas funkčná a rozbehnete ju neskôr ako znášať prípadné straty vyplývajúce z obsadenia vašej domény konkurenciou.

6. Je doména voľná, kto vlastní doménu?
Ako a kde zistíte či je doména voľná? Funkcia, ktorá vám túto službu urobí sa volá whois. Aby ste nemuseli prechádzať jednotlivé registre domén samostatne a pracne hľadať prináležiace registre, k dispozícii máme funkciu whois, ktorá vám po zadaní názvu domény a jej koncovky ukáže dôležité informácie o jej majiteľovi a technickom správcovi.

Pri výbere registrátora domény vezmite do úvahy aj doplnkové služby. DNS hosting je u nás v cene registrácie a udržiavania domény. V cene domény si môžete sami vytvoriť vlastnú webovú vizitku aktiváciou služby Superstránka. Ak nechcete rozbehnúť webstránku hneď ale chceli by ste e-mailovú schránku k vlastnej doméne, za 0,80 €/mesiac si ho môžete založiť vrámci služby webhosting Basic.