Firmy z Y Combinatoru hostujú prevažne v cloude

Y Combinator je vyhlásená liaheň technologických spoločností v kalifornskom Silicon Valley. Teší sa vysokej obľube začínajúcich podnikateľov, investorov a médií. Mnohé z dnes známych spoločností podnikajúcich v hi-tech odbore a hlavne na internete pochádzajú práve z Y Combinatora.

Nedávno bola publikovaná veľmi zaujímavá štúdia o tom, aký hosting využívajú spoločnosti, ktoré prešli Y Combinatorom. Tieto firmy využívajú prevažne cloud hostingové služby. Pokiaľ ide o hosting webov, tak s viac ako štvrtinovým podielom vedie Amazon, ktorý poskytuje hostingové služby pod značkou Amazon Web Services. Na druhom mieste je firma Rackspace, ktorá je zároveň dodávateľom dedikovaných serverov, a prevádzkuje aj cloud služby. Tretí najčastejší spôsob hostingu webu je hosting vlastnými silami, kedy si firma kúpila vlastný hardware, ktorý umiestnila do serverovne. K ďalším populárnym poskytovateľom hostingových služieb pre firmy z Y Combinatora sa radia napríklad SoftLayer, Slicehost nebo Linode.

Pokiaľ ide o hosting emailových služieb, tu je situácia diametrálne odlišná. Väčšina spoločností využíva služby firmy Google, kde si je možné zaobstarať emailové účty zadarmo. Druhou najčastejšou možnosťou je hosting emailových schránok na vlastnom serveri.

Ďalšie grafy sa venujú DNS hostingu, kde vedú vlastné riešenia, druhou najčastejšou voľbou je hosting u registrátora domén Go Daddy. Okrem toho táto firma celkom jasne, s nadpolovičným podielom, vedie ako najpopulárnejší registrátor domén medzi podnikateľmi v Y Combinatore.

Posledné 2 grafy ukazujú, ak využívajú firmy z inkubátora zabezpečenú komunikáciu cez internet. Zhruba polovica všetkých firiem nemá implementovaný protokol SSL, približne štvrtina spoločností využíva bežný certifikát od Go Daddy.

Čo z grafov vyplýva? Pri výbere hostera rozhoduje kvalita a potreba škálovateľného a overeného riešenia. U emailov oceňujú firmy z Y Combinatoru (nulovú) cenu a zázemie stabilnej spoločnosti, ktorou Google nepochybne je. U domén a certifikátov je zásadným parametrom cena.