Koniec podpory pre Windows XP

Končia „XPéčka“ je počuť všade okolo, od priateľov, od kolegov interných IT administrátorov, z médií. Čo koniec technickej podpory tohto operačného systému znamená pre ACTIVE 24 a pre vás našich zákazníkov? Prestane snáď niečo fungovať? Budú dostupné naše stránky, keď máme doma alebo vo firme počítač s Windows XP? Budeme môcť posielať e-maily, riadiť náš biznis? Zachovajte paniku, o tom dnešná udalosť nie je.

ACTIVE 24 nie je typickou firmou, pre ktorú by koniec podpory desktopového systému znamenal nejaký významný míľnik, a už vôbec taký podstatný aby to malo dopad na klientov. Ak vás zaujíma čo sa presne deje, keď Vám končí podpora, odporúčame sa pozrieť priamo na stránky výrobcu http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/end-support-help. Naša firma sa snaží vždy ísť s dobou a používať aktuálne technológie. Pre svojich klientov i interne.

Windows hosting poskytujeme od apríla 2014 na operačnom systéme Windows Server 2012 R2 (viď článok http://www.websalon.sk/2014/04/novy-server-pre-zdielany-hosting/). Ostatné staršie servery bežia na Windows Server 2008. A žiadny server už dávno nebeží na Windows Server 2003, podpora tohto zastaralého serverového systému mimochodom vraj skončí cca za rok (http://technet.microsoft.com/en-us/windowsserver/bb512919.aspx).

Interne máme v portfóliu počítačov na Windows stanice s operačným systémom Windows 7, Windows 8 / 8.1. Jediný počítač, ktorý máme na XP, je na recepcii a beží na ňom hlavne šetrič s akváriom. Keď si náš interný správca IT nájde voľnú chvíľu i tento posledný mohykán získa moderný systém.

Ideme s dobou a systémy Windows 7 a 8.1 môžeme len odporúčať. Prechod zo systému XP sme ako firma absolvovali pred cca dvoma rokmi a áno, nebolo to úplne triviálne. Taktiež z užívateľského hľadiska nebola odozva nad novým vzhľadom a rozmiestnením ovládacích prvkov celkom pozitívna a u Windows 8 už vôbec nie, ale v priebehu pomerne krátkeho času sa veci usadili bez väčších problémov. Ale i tak naše odporúčanie platí.

Príspevok pripravil Windows administrátor ACTIVE 24 Lukáš Jirák