Prehľad technických inovácií roku 2013

Prinášame súhrn technických inovácií, ktoré sme pre vás pripravili v priebehu celého roka 2013. O všetkých sme už informovali na rôznych miestach, teraz ich prinášame všetky naraz pekne prehľadne. Medzi najdôležitejšie radíme nový design a funkcionality v Zákazníckom centre, spustenie novej objednávky, vylepšenie SAN infraštruktúry a nasadenie nových firewallov. Noviniek však bolo omnoho viac, snažíme sa ísť s dobou, sledovať trendy a prinášať našim zákazníkom všetko nové, čo vylepší prevádzku webových prezentácií či aplikácií.

Nové Zákaznícke centrum

V decembri sme spustili nové Zákaznícke centrum https://centrum.active24.sk, ktoré sme obliekli do nového grafického kabátu a pridali vylepšenia vedúce k lepšej orientácii i celkovému zlepšeniu a zrýchleniu ovládania všetkých služieb u ACTIVE 24. Kompletný zoznam všetkých noviniek v Zákazníckom centre nájdete tu – http://www.websalon.sk/2014/1/zakaznicke-centrum-active-24-v-novom/

Nasadenie nových firewallov

Po starostlivom výberovom konaní sme nasadili celkom nové firewally od firmy Cisco. Firewally sú pripojené cez10Gbps rozhranie na chrbát našej siete a chránia celý náš hosting i zákazníkov managed serverov pred nežiadúcou prevádzkou z internetu. Nové firewally dokážu obslúžiť rádovo silnejší DoS útok, ako ktorý sme riešili v marci 2013 a takiež už od tej doby niekoľko menších útokov zachytili, bez toho by sa to akokoľvek prejavilo na dostupnosti našich služieb.

O tom, ako prebiehalo výberové konanie, testovanie i nasadenie sa dočítate tu – http://www.websalon.sk/2013/11/ako-sme-sami-na-seba-utocili-alebo-nove-firewally-nasadene/

Novinky v SAN infraštruktúre

Ďalším výrazným prvkom v našej sieti sú nové switche, ktoré nám umožňujú zaistiť nepretržitú funkciu našej SAN siete i v prípade výpadku celej napájacej vetvy alebo viacerých jednotlivých fáz a posilňujú tak významne odolnosť našich služieb pred výpadkami napájania. Zároveň máme implementovanú funkciu SAN to LAN failover, kedy i v prípade celkovej straty konektivity do SAN z niektorého čiastkového servera alebo pri výpadku switcha ako takého nespozná zákazník žiaden problém, pretože dôjde automaticky k dočasnému preklopeniu prevádzky na LAN sieť. Toto riešenie ďalej zvyšuje odolnosť našich služieb pred výpadkami našich služieb spôsobených závadou na niektorej časti nášho riešenia. Nové switche zároveň zvýšia priepustnosť SAN siete a zaistia 10Gbps konektivitu pre storage servery. Okrem zlepšenia priepustnosti a redundancie dôjde taktiež ku zníženiu latencií IO operácií.

Do posilnenia sieťovej infraštruktúry (SAN, LAN) sme za posledné dva roky investovali viac ako 120 000 EUR a ďalšie investície budú nasledovať i v tomto roku.

Windows Server 2012 R2

Na Virtuálnych Privátnych Serveroch podporujeme novú verziu serverového OS Windows Server 2012 R2, boli sme prví v ČR, kto túto verziu Windows servera na VPS ponúkal, na trh sme ju uviedli len niekoľko hodín potom, čo ju uvoľnil Microsoft. Windows Server 2012 R2 prináša radu noviniek, napr. zrýchlenie opätovného pripojenia k odpojenej session, nižšie nároky na šírku sieťového pásma oproti predchádzajúcej verzii o 50% a skrátenie času potrebného pre prenos virtuálneho stroja bez prerušenia činnosti z jedného fyzického hostiteľa na druhý taktiež cca o polovicu oproti predchádzajúcej verzii.

Zabezpečenie administrácie zákazníckych CMS

V poslednom období sme zaznamenávali podstatný nárast počtu útokov na administráciu zákazníckych CMS, najčastejšie išlo o WordPress a Joomlu. Všetci, ktorí u nás hostujú najpoužívanejšie open source redakčné systémy sú s našou pomocou chránení tým, že pri prístupe do administrácie napadnutých CMS robíme geolokáciu IP adresy klienta a ak nie je z Českej či Slovenskej republiky, vyžadujeme dodatočnú basic autentizáciu, ktorá funguje v tomto prípade podobne, ako captcha. Všetky detaily a poučenia jako sa maximálne zabezpečiť nájdete tu http://www.websalon.sk/2014/01/zabezpecenie-administracie-zakaznickych-cms/

Nové storage riešenie s podporou SSD i ako cache

Popri doterajšom storage riešení používame nové storage s podporou SSD diskov, flashcache a podporou garancie IO výkonu. Obratom to využívame na migráciu databázových serverov na disky typu SSD, čo podstatne navyšuje ich IO výkon a taktiež na nej prevádzkujeme službu virtuálnych managed serverov s garantovaným IO výkonom, ktorý môže byť škálovaný od lacných SATA cez SAS až po SSD disky vrátane možnosti použitia napr. lacnej SATA/SAS kapacity a k nej pre zvýšenie výkonu SSD ako cache. Jednoducho povedané, Vaše webové prezentácie sa v prehliadačoch Vašich zákazníkov zobrazujú ešte rýchlejšie ako to bolo predtým.

Storage ukladá dáta s nadštandardnou redundanciou 2*N, teda sú uložené dáta chránené podstatne lepšie ako je bežné u lacnej konkurencie a to pri zachovaní nízkej ceny za kapacitu a výkon. Všetky uložené dáta naviac štandardne každý deň zálohujeme do geograficky inej lokality. Ponúkame v tomto ohľade bezkonkurenčnú bezpečnosť pre Vaše dáta.

JAVA openID klient z našej dielne k dispozícii

Keď sme v decembri 2012 zavádzali MojeID, sľúbili sme, že implementácia mojeID nezostane celkom za múrmi našich kancelárií. V apríli 2013 sme preto uvoľnili openID klienta pre platformu JAVA, ktorého sme vyvinuli a použili pri implementácii mojeID. Zdieľaním JAVA openID klienta sa snažíme podporiť združenie CZ.NIC v postupnom čistení databázy registra .cz domén. Detaily tu – http://www.websalon.sk/2013/04/java-openid-klient-z-nasej-dielne-k-dispozicii/

Využívanie mojeID ďalej rastie, na konci roka mala služba cez 290 000 užívateľov, môžete ju využiť na viac ako 140 internetových službách a rastie i jeho podpora u webov štátnej správy.

Vysoká dostupnosť pre managed servery

Na managed serveroch ponúkame naše štandardizované riešenie failoveru, ktoré zaistí vysokú dostupnosť bežiacich aplikácií. Riešenie je postavené tak, aby celkom oddeľovalo logiku failoveru od samotného systému a služieb. V praxi to znamená, že systém zvirtualizujeme a pomocou dvoch fyzických serverov zaistíme vysokú dostupnosť virtuálneho systému, na ktorom bežia produkčné služby. Viac informácií tu – http://www.websalon.sk/2013/01/vysoka-dostupnost-pre-managed-servery/

Záleží nám na tom, aby sme vám poskytovali kvalitné a bezpečné služby, preto aj v priebehu roka 2014 budeme prinášať ďalšie novinky a inovácie. Sledujte náš blog naďalej.