Virtuálny útulok pre opustené zvieratá a iné plány Tomáša Kusendu

So záujmom sledujeme webové projekty a aktivity našich zákazníkov, ktoré bežia na našich hostingových a doménových službách. Vyberáme niektoré z nich a pripravili sme sériu rozhovorov, ktorá poodhalí široký záber obsahu a tém webov našich zákazníkov.

Tentokrát sme sa zhovárali s mladým nadšencom pre IT a moderné technológie Tomášom Kusendom.

1. Aké aktivity vyvíjate, akým projektom sa venujete?
Momentálne pracujem v jednej malej IT firme v Modre pri Bratislave. Vo firme sa venujeme najmä firemným klientom a robíme im servis na mieru. Od počítačov a tlačiarní, cez servery, telefónne ústredne a kamerové systémy až po web.

Väčšinu starších webových projektov som predal, momentálne sa najviac venujem projektu Utulkovo.sk, čo je akýsi virtuálny útulok. Sú tam zvieratká so všetkých útulkov, ktoré sa zapojili. Pomáhame pri hľadaní adopcie, sponzorov, alebo propagácii rôznych podujatí. Pracujem aj na webovej encyklopédii domácich zvierat http://utulkovo.sk/encyklopedia-domacich-zvierat/ a na magazíne pre milovníkov zvierat. Ale tu ešte len uzatváram svoju predstavu.

2. Vedeli by ste si predstaviť činnosť Vašej firmy bez webových stránok?
Firemný web máme ešte vo výstavbe, máme však dostatok zákazníkov, ktorí šíria naše meno ďalej. Ale ak by som bol nový zákazník, alebo obchodný partner, tak bez webu to skrátka nejde. Navyše som presvedčený, že web treba chápať ako ďalší predajný kanál. Keď podnikateľ, respektíve firma investuje do predajne, kancelárskych priestorov, či áut, určite sa o ne stará a prezentuje sa nimi, ako najlepšie vie. No zabúda na svoj web. Web je vlastne výklad predajne. Ako zákazník na ňom chcem vidieť všetko, čo mi môžu ponúknuť.

3. Prečo ste si ako partnera pre webové riešenia vybrali ACTIVE 24?
Klientom ponúkame individuálne IT služby a to zahŕňa aj tvorbu webových stránok. No mali sme problém s tým, že snáď každý klient má iného poskytovateľa webhostingu. To znamená inak nastavené e-maily, málo priestoru a rôzne limity. Okrem toho bol občas problém nájsť heslá do administrácie, alebo k e-mailovým účtom. Navyše je problém u menších poskytovateľov, kde je nulová technická podpora.
No a práve toto riešil váš multihosting. Na jednom mieste spravujeme všetkých klientov, nastavenia serverov sú rovnaké, heslá môžem v prípade straty kedykoľvek zmeniť a máte tiež nonstop technickú podporu, ktorú musím pochváliť za jej odbornosť a ochotu.

4. Využívate multihostingové riešenie. V čom vidíte jeho hlavný prínos?
Ako som už spomenul vyššie. Správu webov všetkých klientov máme na jednom mieste. Okrem správy webov sa im staráme aj o obsah a zmeny na webe, čo uľahčuje množstvo práce. Navyše, ak nie je dostatok priestoru napríklad pre e-maily. Len ho klientovi zvýšim a je po probléme. Musím pochváliť aj administráciu. Mne ako technikovi veľmi vyhovuje, je logická. Predpokladám, že ju vytvoril Linuxák, pretože je vyslovene funkčná a to je podľa mňa dobre. Žiadna zbytočná grafika, žiadne zbytočné otázky a ani prehnaná automatizácia.

5. Čo v najbližšej budúcnosti plánujete?
Ešte do Vianoc by som chcel dokončiť Utulkovo.sk a projekt posunúť. Chcem z toho spraviť komunitný web. Druhým projektom je ČoČítať.sk, no k tomu mám zatiaľ iba vizualizácie a business plán. Do toho sa pustím až niekedy počas vianočných sviatkov. Vtedy by som rád dokončil aj náš firemný web a presunul ho na hosting ACTIVE 24. No a nasledovať by mal portál pre „športovcov vo voľnom čase“. Viac prezradiť nechcem, pretože chcem byť prvý, kto tieto veci prinesie na slovenský a možno aj na európsky trh.

Tomášovi ďakujeme za rozhovor a prajeme mu veľa elánu a úspechov pri ďalších pripravovaných webových projektoch.