Facebook vytvoril plugin pre WordPress

Facebook je aj u nás na Slovensku populárny. A medzi zákazníkmi ACTIVE 24, je zasa populárny WordPress. Dobrou správou pre tých, ktorí používajú oboje, je nový plugin, ktorý zjednodušuje propojenie webu bežiaceho na WordPresse s najväčšou sociálnou sieťou sveta.

Ak využívate WordPress pre svoje stránky, Facebook je jedným zo spôsobov, ako môžete propagovať svoj web a šíriť zaujímavý obsah (články, fotogalériu, príp. videá) medzi užívateľmi a fanúšikmi na Facebooku.

1. Inštalujeme plugin

Najjednoduchšie bude previesť inštaláciu pluginu priamo v administračnom rozhraní WordPressu. Vyhľadáme ho podľa názvu pluginu „Facebook“, následne ho inštalujeme a aktivujeme. Facebook plugin je možné taktiež stiahnuť z úložiska WordPress pluginov.

2. Nastavenie pluginu a Facebook aplikácie

Ak chceme používať Facebook plugin, musíme najskôr založiť novú Facebook aplikáciu v Developer sekcii na Facebooku. Vytvoríme ju tlačidlom „Create New App“, potom nastavíme aplikáciu podľa nižšie uvedeného náhľadu.

Dôležité je správne vyplniť URL adresu, kam zadáte adresu vášho webu, resp. WordPress inštalácie. Vhodné je taktiež nahrať logo a ikonu aplikácie. Facebook nám automaticky pridelí tzv. App ID a App Secret. Tieto údaje zadáme v nastavení Facebook pluginu v administrácii WordPressu:

3. Zapíname funkcie pluginu

Po zadaní spomínaných údajov sa nám zobrazí niekoľko možností Facebook pluginu. Môžeme si zapnúť:

  • Social Publisher – odosiela príspevky z WordPressu na Facebook Timeline (profil) alebo na Facebook stránku
  • tlačidlo Like/To sa mi páči vrátane tlačidla Send/Poslat – slúži na zdieľanie článkov s priateľmi na Facebooku
  • tlačidlo Subscribe – umožňuje sledovať Facebook užívateľov, resp. ich verejné príspevky
  • Facebook komentáre – nahradia štandardné WordPress komentáre
  • Recommendations Bar – zobrazuje odporúčania na zaujímavý obsah podľa toho, čo sa páči vašim priateľom
  • Ďalšie možnosti ponúkajú Facebook widgety, ktoré si môžeme vložiť do postranného panelu (Sidebaru) na svojich stránkach:

  • Recommendations
  • Recent Activity
  • tlačidlá Like, Send a Subscribe
  • 4. Sledujeme návštevnosť

    Facebook vrámci svojho pluginu pre WordPress ponúka taktiež štatistiky používania. Tieto sú prístupné priamo z administrácie WordPressu pod záložkou Facebook > odkaz Insights. Môžeme tak sledovať, či naše úsilie prináša želané výsledky. Štatistiky uvádzajú počet nových užívateľov, počet aktívnych užívateľov za mesiac alebo zvolené časové obdobie, ďalej môžeme sledovať počet zdieľaných príspevkov alebo demografické údaje.

    Ďalšie zdroje

    Kompletný návod od Facebooku nájdete na webe pre Facebook vývojárov. Článek obsahuje popis inštalácie pluginu, spôsob nastavenia, ponúkanú funkčnosť vrátane screenshotov a ďalšie podrobnosti, ktoré sa vám môžu hodiť.

    Manuál: https://developers.facebook.com/wordpress/
    Download: http://wordpress.org/extend/plugins/facebook/