VPS, VMS a APS servery

Naša ponuka obsahuje najrôznejšie typy virtuálnych serverov. Nielen pre laika môže byť komplikované sa v nich zorientovať. Nasledujúci príspevok Vám pomôže urobiť si rýchlu predstavu o tom, ktorý typ servera od ACTIVE 24 je vhodný pre aké nasadenie a čo od nich môžete očakávať.

VPS (alebo taktiež VPS FC)

„Virtual Private Server“ prípadne s dodatkom „Full Control“ je klasický virtuálny server, ktorý ponúka viacero poskytovateľov a ku ktorému dostanete úplné administrátorské práva. Oproti konkurencii ale majú naše servery niekoľko výhod. Na Windows platforme sú VPS prevádzkované na Windows 2008 R2, ktoré bežia na vysoko dostupnom clusteri postavenom na technológii HyperV s dátami uloženými na geografickom storage clusteri. V prípade problému s akýmkoľvek HW komponentom Váš virtuálny server beží neprestajne ďalej. Na Linux platforme používame virtualizáciu OpenVZ a máte tu na výber z celej dlhej rady Linux distribúcií, ktoré budú na Vaše VPS predinštalované z pripravených šablón. Ak následne zmeníte preferenciu, môžete cez naše zákaznícke centrum ľahko distribúciu zmeniť (VPS preinštalovať od nuly inú distribúciu) alebo len uviesť celý server v priebehu okamihu do pôvodného stavu. V zákazníckom centre môžete server taktiež ľahko vypnúť/zapnúť/reštartovať alebo dokonca pristupovať z webového prehliadača na jeho lokálnej konzole (napr. ak si firewallom znemožníte prístup na vzdialenú administráciu).

VPS servery sú vhodné hlavne pre vývojové a testovacie účely alebo pre tých, ktorí systému dobre rozumejú, chcú si ho spravovať sami a mať nad ním plnú kontrolu. Sú vhodné tam, kde potrebujete vlastný server, ale nechcete investovať do nákupu a prevádzky vlastného HW – VPS servery sú prevádzkovo násobne lacnejšie, nevyžadujú žiadnu prvotnú investíciu a nemusíte čakať na ich zapojenie v dátovom centre – sprevádzkované sú v priebehu niekoľkých minút po uhradení objednávky.
K VPS serverom si ako doplnkovú službu môžete vybrať prevádzku emailových služieb na našom mailovom clusteri alebo priestor pre zálohy na externom serveri, ktorý máme fyzicky umiestený v celkom inej lokalite.

Dalšie informácie k VPS serverom nájdete tu:
http://www.active24.sk/produkty-a-sluzby/servery/virtualne-privatne-servery/
http://faq.active24.cz/idx.php/55/0/

VMS

„Virtual Managed Server“
je virtualizovaný server, o správu ktorého sa pre Vás starajú naši administrátori. Server je maximálne prepojený s našim zákazníckym centrom, prostredníctvom ktorého ho ovládate. Môžete si tu zadarmo zriaďovať „hosting“ pre každý nový projekt (vrátane databáz i emailov) a ten ďalej konfigurovať (nastavovať verziu PHP a pod.). VMS server je perfektná voľba pre webových vývojárov, ktorí sa nechcú starať o systém, ale potrebujú sa sústrediť na vlastný vývoj stránok, k čomu im slúži pohodlná a prehľadná administrácia servera cez webové rozhranie. O zabezpečenie a dostupnosť servera sa starajú naši špecialisti. V cene je i pravidelné zálohovanie kompletného obsahu servera. VMS sú ďalej vhodné pre prevádzku prezentácií, ktoré majú vyššie nároky na výkon, ktorý ponúka bežný zdieľaný hosting, ale zároveň by sa im nevyplatilo kupovať a prevádzkovať samostatný HW. V zákazníckom centre môžete ľahko sledovať taktiež mnoho detailných prevádzkových údajov o serveri, teda máte perfektný prehľad o tom, ako sú prostriedky servera využívané. VMS servery ponúkame na oboch platformách (Windows HyperV alebo Linux na virtualizácii XEN), ale najčastejšie sú dopytované tie Linuxové. Zákazník tu má možnosť u každého projektu nastavovať inú verziu PHP alebo prevádzkovať i celkom iný typ skriptov (ako CGI je k dispozícii perl, python a pod.). Po novom je možné zriaďovať taktiež projekty na modernej platforme Ruby on Rails a to hneď s niekoľkými spôsobmi deploymentu, kde môžete (ale nemusíte) využívať i verzovací systém GIT (modernejšia náhrada SVN či CVS), ktorý je možné používať i pre PHP projekty.

K serveru dostanete i užívateľský SSH prístup (bez root práv) a na rozdiel od zdieľaného hostingu Vám umožníme neštandardné konfigurácie ako napr. vypnutie alebo zmenu open_basedir v PHP a pod., pretože na serveri bežia len Vaše projekty a nikto iný, teda nie je nutné oddeľovať prevádzku jednotlivých prezentácií od seba navzájom. Môžete tak napr. zdieľať jednu konkrétnu zložku medzi všetkými Vašimi projektami a tam udržiavať napr. aktuálnu verziu jadra vášho vlastného CMS. Pre optimalizáciu výkonu a rýchlosti odozvy webových aplikácií tu môžete na pokročilé cacheovanie používať systém memcached, ktorý vám na požiadanie doinštalujeme.

V prípade, že s pribúdajúcimi projektami alebo s rastúcou návštevnosťou prostriedky servera prestanú stačiť, veľmi ľahko je možné server povýšiť na vyšší model. V ponuke máme taktiež špeciálny model „VMS Premium Plus“, kde si spolu s virtuálnym serverom kupujete i individuálnu administráciu od našich špecialistov a môžete tak požadovať inštaláciu prakticky ľubovoľného neštandardného SW alebo zmenu verzií jednotlivých systémových komponentov. Zároveň k tomuto serveru získavate kontakt priamo na administrátorov serverov. Dostanete teda naviac rýchlejšiu a kvalifikovanejšiu technickú podporu.

Ďalšie informácie k VMS serverom nájdete tu:
http://www.active24.sk/produkty-a-sluzby/servery/virtualne-managed-servery/
http://faq.active24.cz/idx.php/59/0/

APS

„Aplication Private Server“ alebo aplikačné servery. Tieto ponúkame len na platforme Windows (opäť na vysoko dostupnom HyperV clusteri) a sú špecifické tým, že na nich pre zákazníka prevádzkujeme aplikácie (najčastejšie ekonomické typu ABRA, Pohoda, Money a pod. alebo office balíky), ku ktorým zákazník pristupuje cez vzdialenú plochu (RDP). Platforma je nastavená tak, že koncový užívateľ často ani nepostrehne, že pracuje vzdialene – jednoducho klikne na ikonku na ploche svojho počítača, aplikácia sa mu spustí a pracuje s ňou rovnako ako s lokálnou (môže s ňou i tlačiť na svojej tlačiarni). Výhodou pre zákazníka je to, že k aplikácii môže pristupovať odkiaľkoľvek, kde má pripojenie na internet, a pri tom má stále všade rovnaké dáta, ktoré sú navyše zálohované a prístup k nim je veľmi dôkladne zabezpečený a šifrovaný. V porovnaní s prevádzkou vlastného servera, ktorý by bežal či už v kancelárii pod stolom alebo v dátovom centre, ide o výrazne spoľahlivejšie a zároveň lacnejšie riešenie. Naviac neriešite ani žiadne Microsoft licencie – obstaráme ich my a vy tak platíte len jednu čiastku za všetky dohromady.

Ďalšie informácie k APS serverom nájdete tu:
http://www.active24.sk/produkty-a-sluzby/servery/aplikacne-servery/
http://faq.active24.cz/idx.php/53/0/