Tohoročný Open Source Awards: víťazí CMS Made Simple a WordPress

Hybnou silou internetu sú jednoznačne aplikácie. V poslednej dobe sú populárne predovšetkým sociálne siete. Nezanedbateľnú položku tvoria tiež najrôznejšie open-source systémy, ktoré si môže ktokoľvek inštalovať na vlastný hosting. Jasné, webhosting budete potrebovať v každom prípade. Aké aplikácie ale zvoliť? Tento ročník súťaže Open Source Awards, ktorú organizuje server Packt Publishing, v mnohom napovedá.

V kategórii Open Source CMS zvíťazil redakčný systém CMS Made Simple, druhé miesto patrí systému SilverStripe a tretie je MODx. V našich končinách nejde o príliš známe redakčné systémy. Systémy, ktoré poznáme i u nás boli zaradené do Siene slávy. Poradie je nasledujúce:

1. WordPress
2. Drupal
3. Joomla!

Mimochodom na websalon.sk bola o systéme WordPress reč už niekoľkokrát. Pre všetky uvedené redakčné systémy je potom možné nájsť vhodný webhosting u Active 24. Konkrétne odporúčania nájdete v nápovede:

redakčný systém WordPress – požiadavky a inštalácia
redakčný systém Drupal – požiadavky a inštalácia
redakčný systém Joomla – požiadavky a inštalácia

V ďalšej kategórii súťaže Open Source Award sa hodnotili nádejné projekty. Trojica ocenených projektov vyzerá nasledujúco:

1. Pimcore
2. TomatoCMS
3. BuddyPress

Hodnotili sa taktiež riešenia pre prevádzku elektronických obchodov. Porotu zaujali systémy PrestaShop, OpenCart a Tomato Cart. Samostatnou kategóriou boli grafické editory, kde zvíťazil Blender pred často používaným GIMPom a tretím Inkscapom. V dobe AJAXu a „rich-internet“ aplikácií nie je možné opomenúť Javascriptové knižnice, kde celkom očakávane zvíťazila knižnica jQuery.

Aký systém používate vy? Môžete niektorý odporučiť?