Blackout alebo ako je dôležité mať diesely

Príspevok pripravil technický riaditeľ ACTIVE 24 Zdeněk Brůna

Utorkový rozsiahly výpadok distribúcie elektrickej energie do takmer tretiny Prahy, ktorý bol spôsobený požiarom hlavného napájacieho transformátora spoločnosti ČEPS na rozvodni Chodov, nespôsobil žiadny výpadok našich služieb. Napriek tomu, že uvedená rozvodňa je jednou z troch uzlových rozvodní ČEPS-u zaisťujúcich napájanie Prahy a nami využívané dátové centrum leží uprostred oblasti, ktorá mala takmer dvojhodinový výpadok dodávok elektrickej energie. Ako je to možné?

Ako sme písali v článku minulý rok v auguste „Špičkové Datové centrum? Máme!„, naše hostingové servery sú v dátovom centre špičkovej kvality, ktoré má okrem iného i vysokú odolnosť voči výpadkom dodávok elektrického napájania od distribútora. Elektrické napájanie tam má tieto základné, ale veľmi dôležité vlastnosti:

  • 2 nezávislé okruhy napájania od distribútora elektrickej energie
  • 3 diesel generátory, každý 1750 kVA, štart diesel generátora pri výpadku napájania do max. 60 sekúnd
  • UPS systém a diesel generátory v redundancii N+1
  • 2 nezávislé okruhy napájania pre každý rack

  • Výpadok v každom prípade preveril, že ani 2 nezávislé okruhy napájania od distribútora nemusia stačiť, oba boli totiž prerušené, čo bolo, podľa vyjadrenia zástupcov DC CE Colo, celkom bezprecedentné. Pre bezvýpadkové napájanie bol teda naplno využitý UPS systém a diesel generátor, ktoré spoločne zaistili prevádzku nášho dátového centra bez výpadku, ktorý by sme my alebo naši zákazníci zaregistrovali. Sme skutočne radi, že pražský utorkový blackout znamenal len to, že jeden z kolegov strávil doma príjemnú hodinu pri sviečkach …

    DC ACTIVE 24 (vrámci CE Colo) v oblasti postihnutej výpadkom elektrickej energie

    Snažíme sa aby náš hosting bol bezpečný. Utorkový blackout v Prahe túto našu snahu preveril.