Ako vybrať správny hosting?

Hosting webových stránok nazývaný aj webhosting, je pre laikov neznámym pojmom. Pokiaľ sa ale chce jednotlivec alebo firma prezentovať na webe – ak chce mať vlastné webové stránky, webhosting bude potrebovať. Webhosting je ako sviečková. Spojí webové stránky s internetovou sieťou rovnako ako sviečková omáčka s hovädzím a knedlíkom.

Či už ide o soukromnú osobu, živnostníka alebo firmu, výber hostingu a zriadenie webovej prezentácie budú veľmi podobné. Vaše vlastné webové stránky budú musieť v prvom rade mať nejaký názov, resp. budú musieť mať určitú adresu, podľa ktorej ju návštevníci nájdu. Táto adresa sa nazýva doména. Na Slovensku sa najčastejšie používa národná doména s koncovkou SK. Cena .sk domény sa pohybuje od 13,24 € za rok.

Predpokladajme, že máte alebo čoskoro budete hotovú webstránku mať. Stránku teda máme a hľadáme webhosting.

Donedávna sa tvorily webové stránky, ktoré boli statické, stránky – súbory mali príponu HTML (alebo len HTM). Tento spôsob tvorby webových stránok je dnes v roku 2010 skôr na ústupe. Existujú totiž technológie, ktoré umožňujú vyrábať tzv. dynamické webové stránky, tie sú na rozdiel od statických HTML stránok jednoducho aktualizovateľné. Ak však niekto na statických HTML stránkach trvá, môže využiť lacný webhosting za 0,80 € mesačne.

Najpopulárnejším „jazykom“ pri tvorbe stránok je dnes PHP. Ak teda budete používať stránky, ktoré dodávateľ vašich stránok vytvoril pomocou PHP, budete potrebovať tomu zodpovedajúci webhosting. Informácie zobrazované na stránkach sa potom zvyčajne ukladajú do databázy, populárna je napríklad databáza MySQL. Opäť platí, že k prevádzke takýchto stránok bude potrebné mať na webhostingu inštalovanú databázu MySQL. Obe uvedené technológie sú väčšinou prevádzkované na webhostingu, ktorého operačný systém sa nazýva Linux. Keď vám tvorca vašich stránok ponúka stránky vrátane tzv. redakčného systému, s pomocou ktorého budete aktualizovať svoje stránky, pôjde pravdepodobne o kombináciu jazyka (správnejšie „skriptovania“) PHP a databázy MySQL. Všetky tieto technológie musia byť obsiahnuté vo vašom hostingu. Aby vaše stránky správne fungovali, požadovať budete operačný systém Linux. U Active 24 zaplatíte za takýto hosting 9,92 € za mesiac.

Alternatívou k Linuxu je systém Windows. Tu namiesto PHP narazíte na skratky ASP alebo ASPX, prípadne na skratku .NET. Tieto 3 pojmy hovoria o tom, v akom programovacom jazyku (skriptovaní) sú stránky vytvorené. Analogicky ako na Linuxe budete na Windows potrebovať databázu, v tomto prípade pôjde o MS SQL. Opäť musia byť všetky uvedené technológie inštalované na vašom hostingu, aby web fungoval tak ako má. Podobne ako v predchádzajúcomm odstavci môžete využiť hosting za 9,92 € za mesiac.

Čo ďalej? Každý webhosting ponúka FTP, ktorý predstavuje spôsob ako môžete stránky na webhosting nahrať. Vlastne skopírujete dodané súbory od tvorcu webu do vyhradeného webového priestoru. Priestor, ktorý vám dodávateľ webhostingu vyhradí, má vždy určitú veľkosť. Dnes sa ponúka webhosting s veľkosťou v rádoch gigabajtov, bežne si ale vystačíte so stovkami megabajtov. Súčasťou webhostingového prenájmu bývajú taktiež emailové služby. Je dobré vedieť počet a veľkosť emailových schránok, ktoré na danom webhostingu môžete mať. V prípade, že máte na webhosting špecifické požiadavky a žiadny z uvedených tzv. balíčkov vám nevyhovuje, môžete si zložiť webhosting presne podľa vášho želania s použitím konfigurátora.

TIP: Ak si objednáte a zaplatíte hosting (s minimálnym priestorom 150 MB) na rok vopred, získate u ACTIVE 24 doménu zadarmo