Juniorinternet 2014 úspešne za nami

28. a 29. marca 2014 sa uskutočnil už 9. ročník slovenského Juniorinternetu. Po druhýkrát nás organizátori konferencie privítali v priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Záštitu nad podujatím prebral dekan FIIT STUBA doc. Ing. Pavel Čičák, PhD.

Juniorinternet je konferencia mladých internetových nadšencov, ktorú organizuje AMAVET (Asociácia pre mládež, vedu a techniku) . Tento rok sa podujatia zúčastnilo viac ako 80 priaznivcov mladej internetovej tvorby.

Súťažilo sa v 5 kategóriách JuniorWEB, JuniorDESIGN, JuniorERB, JuniorLEARN a JuniorAPP.
V každej súťažnej kategórii boli mladými tvorcami odprezentované práce, ktoré boli porotou v predvýberovom kole vyhodnotené ako najlepšie.

Aj tento rok sme konferenciu sponzorovali a sama som sa na súťažné prezentácie pozerala z porotcovskej stoličky. V porote sme boli milo prekvapení úrovňou prevedenia niektorých projektov, z ktorých bolo zrejmé, že sú už teraz v mladom násťročnom veku, pripravení na vstup do praxe a medzi stúpajúcu konkurenciu. Veľkým plusom bola služba Vítka Ježka z českého Juniorinternetu, ktorý po každej prezentácii ponúkol prezentujúcemu možnosť feedbecku na úroveň jeho prezentácie. Mnohí súťažiaci jeho dobre mienené rady iste v budúcnosti využijú.

V kategórii JuniorWeb nás najviac oslovil projekt https://www.codeeit.com/ z dielne kreatívnej dvojice Andrej Adamčík, Daniel Jahôdka. Ide o online projektového manažéra pre webdeveloperov s nadstavbovými funkciami ako napr. skupinový chat alebo volania. V kategórii JuniorDesign nás najviac ukážkou svojho grafického portfólia oslovil Samuel Antol. V kategórii JuniorErb sme najvyššiu priečku udelili dvojici Marek Marušin, Martin Javorka za ich projekt Môj Mikuláš. Ten síce pôvodne súťažil v kategórii JuniorApp, no svojim prevedením a úrovňou propagácie mesta Liptovský Mikuláš sa nám zdal vhodnejší do kategórie Erb. Aplikácia zaujala aj tým, že má responzívny dizajn a je k dispozícii cez Google play.

V kategórii JuniorLEARN veľmi dobre svoju prácu Scolaris pro Scolaris odprezentoval Martin Ferianc. A v JuniorAPP sa nám najviac pozdávala mobilná aplikácia pre základné a stredné školy z portfólia tvorivej dvojice Marek Dlugoš, Ján Mochňak. Títo pripravili užitočnú aplikáciu pre žiakov a študentov prostredníctvom ktorej môžu mať aktuálny prehľad o dianí v triede – bleskové správy o dianí na škole, zvonenia, notifikácie o absencii učiteľa. Za pozornosť určite stojí aplikácia Martina Hermana iGramatika, ktorá hravou formou ponúka možnosť učenia správnej gramatiky pri písaní „i“ a „y“.

Kolega Tomáš Hála na konferencii prezentoval svoju prednášku o Bezpečnej VLAN.

Konferencia prebehla vo veľmi príjemnej a nenútenej atmosfére. Na budúci rok sa uskutoční jubilejný desiaty ročník. Ak patríte medzi mladých internetových tvorcov a chceli by ste sa konferencie v budúcnosti zúčastniť, sledujte náš blog, určite tu budeme o ďalšom ročníku informovať.