5 udalostí, ktoré hýbali svetom domén v roku 2013

Svet internetových domén nie je možno tým najviac vzrušujúcim vesmírom. I tak sa toho v ňom v roku 2013 dialo dosť zásadného alebo aspoň kuriózneho. Pridajme k tomu niekoľko výročí či parlamentné voľby v Čechách a máme tu hneď päť udalostí, o ktorých sa dosť hovorilo.

1) Sme.sexy

Rok 2013 končí svet len s 22 generickými doménami. Zavedené, ale trochu nudné koncovky ako .com, .org alebo .net v októbri doplnili štyria nováčikovia, hendikepovaní však faktom, že nie sú písané latinkou. V novembri konečne pribudli gTLD domény, ktorým sa dá rozumieť. Koncovky ako .sexy, guru alebo .nyc vzbudili zaslúženú pozornosť a teraz všetci čakajú, čo z toho bude. Ani my nezaháľame a pripravujeme sa tiež.

2) Milión, dvadsať, pätnásť

V novembri 2012 bola registrovaná miliónta .cz doména a ani rok 2013 sa nenechal vo výročiach zahanbiť. 13. januára uplynulo presne 20 rokov od vzniku .CZ domény a guľaté narodeniny oslávil i jej správca, združenie CZ.NIC. Ten tento rok oslávil 15 rokov. Blahoželáme!

3) Zmeny v Pravidlách pre .CZ doménu

V roku 2013 boli pripravené zmeny Pravidiel pre .CZ doménu, ktorých hlavným dôvodom je nový občiansky zákonník, účinný už od 1.1. 2014. Ide o reakciu na novú právnu úpravu a spresnenie niektorých bodov. Upravené Pravidlá síce nezoštíhleli, ale sú prehľadnejšie.

Z nových ustanovení Pravidiel môžeme spomenúť zdôraznenie významu doménového mena nielen na úrovni technickej, ale tiež z hľadiska ekonomického a obchodného. Spresnený, v súlade s novou právnou úpravou, bol tiež pojem držiteľ. Nové Pravidlá nerušia žiadny z inštitútov, na ktorý si doteraz zákazníci zvykli, napr. zakotvenie súčinnosti združenia CZ.NIC v prípade súdnych sporov o doménové mená.

4) O domény .EU je záujem

Aj na Slovensku je záujem o .EU koncovku domén. Doména najvyššej úrovne (Top-Level Domain – TLD) .eu oslávila v apríli 2013 svoje 7. výročie. Celkový počet registrovaných .EU domén sa na jar 2013 pohyboval okolo 3,7 milióna. Najväčšie trhy s doménou .eu sú v Nemecku (30,4 %), Holandsku (13 %), Francúzsku (9,1 %), Spojenom kráľovstve (9 %) a Poľsku (6,5 %). V Českej republike je viac ako dvojnásobný počet .EU domén na obyvateľa v porovnaní v priemerom EU, čo do počtu registrácií je ČR siedmou krajinou z celej Európskej únie, hneď pred ňou je napríklad ľudnatejšie Taliansko. .EU doména je i bezpečná. Celkom je podpísaných DNSSECom 5,5%. Miera obnovovania názvov domén .eu zostáva na priemernej úrovni 80 %.

Ako je vidieť, i keď doména .EU nie je tak sexy ako koncovka .sexy, priaznivcov má dosť.

5) Ach tie voľby

V Čechách v priebehu predvolebného boja vyplávalo na povrch niekoľko ukážkových doménových “failov”. Najviditeľnejšie narazila ODS, ktorá najskôr slávne predstavila hashtag #Volím_pravici, aby sa následne ukázalo, že domény volimpravici.cz a volim-pravici.cz majú zaregistrované Svobodní.

S posmechom sa stretla i skutočnosť, že domény Zemanovcov spoz.cz a zemanovci.cz patria Miroslavovi Šloufovi, ktorý po vnútorných straníckych rozporoch bez váhania odstavil z prevádzky weby, ktoeré na nich bežali.

Jana Bobošíková registrujúca domény klausovci.cz alebo superklausovci.cz, i keď Václav Klaus jej strane odmietol podporu, už bola len čerešničkou na českej predvolebnej torte. Firmy už vedia dávno, že v registrácii domény je potrebné byť dosť rýchly, od tohto roku to už vedia i politické strany.

Malý náznak pripravovaných zmien sa objavil 6.8.2013 na Twitter profile SK-NIC-u „Aj v SK-NIC pripravujeme zmeny, viac info už čoskoro… “ Veríme, že na konci budúceho roka budeme môcť podobný bilančný doménový príspevok pripraviť aj s novinkami z dielne SK-NICu.

Článok pripravil marketingový manažér ACTIVE 24 František Grunt.