Zjednodušte si život – sprevádzkujte si mojeID!

V závere roka 2012 sme pre našich zákazníkov zaviedli podporu mojeID. Táto česká autentizačná metóda, založená na openID, si získava stále väčšiu obľubu medzi užívateľmi internetu, ale i medzi poskytovateľmi internetových služieb. Počet aktívnych mojeID účtov už atakuje hodnotu 170 000 (za december 2012 vzrástol o viac ako 40 000), viac ako polovica ich má pri tom zvalidovanú i poštovú adresu, počet serverov kde je mojeID možné využiť sa už blíži dvom stovkám.

Ale nielen zvyšujúca sa obľuba mojeID nás presvedčila o jeho zavedení do našich systémov. MojeID poskytuje mnoho výhod bežným užívateľom internetu a my ich o ne nechceme ochudobniť. Aké sú hlavné výhody použitia mojeID?

1. Pomocou mojeID sa môžete prihlasovať všade tam, kde je podporované. Nemusíte sa tak znova a znova registrovať, vypĺňať opakovane osobné údaje. Máte len jedno užívateľské meno a jedno heslo, ktoré si teda i ľahšie zapamätáte.
2. MojeID Vám pomôže efektívne udržiavať Vaše osobné údaje aktuálne. Ak sa presťahujete, máte nový e-mail alebo telefón, meníte tieto údaje len na jednom mieste. Stačí ich zmeniť len v mojeID a to sa postará o to, aby vaše obľúbené stránky mali všetky dôležité údaje pri každom prihlásení vždy aktuálne. Vy sami si pritom nastavujete, ktoré údaje prostredníctvom mojeID poskytnete rôznym prevádzkovateľom služieb.
3. MojeID taktiež zvyšuje bezpečnosť Vášho prihlasovania k rôznym službám na internete. Ak používate desiatky hesiel, pravdepodobne ich máte niekde zaznamenané. V horšom prípade ich máte napísané na kúsku papiera, ktorý môže byť kýmkoľvek odcudzený a zneužitý. S mojeID už tieto heslá nebudete potrebovať. Veľmi významný je taktiež fakt, že prevádzkovatelia serverov vaše heslo k mojeID nikdy neuvidia a preto ho nemôžu zneužiť. Naviac mojeID umožňuje prihlasovanie sa i iným bezpečnejším spôsobom ako len heslom. Je možné prihlásiť sa tiež digitálnym certifikátom alebo jednorazovým heslom.

U ACTIVE 24 Vám mojeID ďalej poskytne možnosť:

1. jeho využitia pri prihlásení do objednávky alebo do Zákazníckeho centra
2. udržiavať Vaše kontaktné údaje u ACTIVE 24 aktuálne a tým znižovať riziká spojené s nemožnosťou Vás včas kontaktovať (napríklad z dôvodu predĺženia Vašich služieb)
3. nastaviť si ho ako identifikátor držiteľa .cz domén a držať tak tieto údaje aktuálne (týka sa hlavne údajov o držiteľovi domény)
4. možnosť skryť si poštovú adresu držiteľa .cz domény pre verejné WHOIS služby i pre právnické osoby

Obrovskou výhodou pre nás, ale i pre akéhokoľvek iného poskytovateľa internetových služeb, který mojeID zavedie, je zvýšenie kvality zákazníckych dát. Ako prémiový registrátor internetových domén sa snažíme, aby domény boli vlastnené skutočnými subjektami a bolo ich teda možné v prípade potreby kontaktovať. S falošnými držiteľmi je mnoho problémov, napr. v dobe predvolebnej kampane, a verte, že mazanie domén takých držiteľov nie je práve naša obľúbená činnosť.
MojeID je nástroj, ktorý nám s pravdivosťou a aktuálnosťou dát zákazníkov a držiteľov domén veľmi pomôže a sme radi, že takto môžeme prispieť ku kultivácii českého internetu.

Pre nás je mojeID samozrejme zaujímavé o to viac, pretože poskytujeme možnosť zmeniť držiteľa domény alebo zákazníka obchodného prípadu elektronicky a pre tieto úkony sa nám validované kontakty veľmi hodia. Ďalšou výhodou pre nás je samozrejme i to, že si u nás môžu teraz zákazníci objednávať služby, bez toho aby si u nás zakladali zákaznícky účet, takže registrácia domén alebo objednanie webhostingu je pre nich ďaleko jednoduchšia.

Samozrejme, že na internete nájdete aj odporcov mojeID. Je mu vytýkané, že vďaka nemu sú všetky osobné údaje alebo informácie o tom, aké servery užívatelia mojeID navštevujú, na jednom mieste a dajú sa tak jednoducho zneužiť. Tým, ktorí sa tohto strašiaka boja, je potrebné povedať dve základné informácie. Po prvé, prevádzkovateľom mojeID je združenie CZ.NIC, ktoré sa teší vysokej dôvere nielen českých užívateľov internetu a nemôže si dovoliť akékoľvek zneužitie osobných údajov užívateľov, pretože by tým poprelo svoj zmysel. A po druhé, väčšinou týchto osobných informácií CZ.NIC vládol i bez mojeID. Informácie o držiteľovi boli už skôr uložené v centrálnom registri domén, ktorý CZ.NIC spravuje a to, ktoré servery užívatelia internetu navštevujú je s veľkou presnosťou možné dohľadať aj analýzou požiadaviek do DNS. MojeID u ACTIVE 24 ale nie je povinné a ten, kto v ňom svoju hodnotu nenájde, ho nemusí používať.

A čo pre Vás v súvislosti s mojeID chystáme v blízkej budúcnosti? Predpokladám, že v najbližších týždňoch sprevádzkujeme podporu mojeID na stránkach služieb Superstránky a serverových certifikátov. Radi by sme zaviedli podporu priameho transferu kontaktu CZ.NICu do mojeID, čo zjednoduší prechod na mojeID pre držiteľov viacerých domén. Vývojárskej komunite taktiež poskytneme našu implementáciu mojeID klienta v jazyku Java. Bude toho teda veľa, určite sa vyplatí mojeID u nás využívať! O tom, ak na to, sa môžete dočítať v nápovedeACTIVE 24