Pražská potrubná pošta, alebo čo nedokáže e-mail?

Príspevok pripravil náš technický riaditeľ Zdeněk Brůna.

Niekedy pred rokom som čítal v týždenníku Euro článok o snahe Zdeňka Dražila obnoviť prevádzku Pražskej potrubnej pošty. Téma ma zaujala natoľko, že som pána Dražila kontaktoval, aby som sa o tomto svetovom unikáte dozvedel viac. Nakoniec naše služby – napríklad e-mailové riešenia – majú k tým, čo ponúkala Pražská potrubná pošta, tak blízko …

Ďalší zamestnanci v ACTIVE 24 sa ku mne radi pridali a akonáhle sa naskytla príležitosť, vyrazili sme do ústredne Pražskej potrubnej pošty do budovy Hlavnej pošty v Jindřišskej ulici, aby sme sa na vlastné oči pozreli, ako sa posielali informácie po celé dvadsiate storočie. Skrz dlhé chodby sme sa dostali až do malej miestnosti na treťom poschodí, ktorá bola mozgom siete potrubnej pošty. Je tu zachovaný nábytok a všetko vybavenie z konca 20. storočia, presnejšie z rokov osemdesiatych a všetko tak pôsobí dojmom, že prevádzka tu skončila pred piati minútami. Chýba už len šálka s nedopitou kávou …

Pán Dražil nám potom pútavo vyrozprával o histórii a unikátnosti Pražskej potrubnej pošty, o fyzikálnych zákonoch, vďaka ktorým fungovala a pridal i mnoho zaujímavostí z posledných rokov jej prevádzky. V závere exkurzie sme sa pozreli do podzemnej strojovne, na srdce, ktoré dávalo tubám so správami pohyb.


Napriek tomu, že Pražská potrubná pošta prestala fungovať v roku 2002, pretože jej sieť vážne poškodili povodne, je stále ešte v stave, kedy je možné premýšľať o obnove prevádzky, aspoň niektorých jej častí. A práve o to sa pán Dražil snaží. V prej fáze chce sprevádzkovať trasu z Jindrišskej na Hrad, ktorá by mohla byť zaujímavá hlavne pre zahraničných turistov. Priestory v Jindrišskej by mali taktiež slúžiť ako zaujímavý cieľ pre exkurzie žiakov škôl ako názorná ukážka využitia zákonov fyziky.

Veľmi pánovi Dražilovi ďakujeme za nevšednú možnosť stretnúť sa s jedným z technologických predchodcov dnešných telekomunikačných služieb a vidieť, že i napriek ich veku majú stále vlastnosti, ktoré dnešné technológie ponúkajú (skúste si e-mailom poslať adresátovi rohlík!). Iné vlastnosti, zase dnes bežné, používajú súčasné systémy, napr. hviezdicová infraštruktúra Pražskej potrubnej pošty má mnoho spoločného s internetovými sieťami.

Veľmi obdivujeme nadšenie, s akým sa pán Dražil snaží vrátiť Pražskej potrubnej pošte opäť život a veľmi mu pri tom držíme palce. A nielen to, rozhodli sme sa mu poskytnúť webhostingové služby zadarmo, aby sme aspoň nejako pomohli bohuľúbemu zámeru zachovať svetový unikát i pre ďalšie generácie. Doména prazskapotrubniposta.cz tak čaká na svoj obsah.

V súvislosti s jej sprevádzkovaním by sme na Vás mali veľkú prosbu. Pán Dražil by potreboval so sprevádzkovaním stránok pomôcť, zháňa webdizajnérov, ktorí by mu pomohli s prezentáciou na internete. Radi by sme týmto oslovili všetkých záujemcov o spoluprácu na veľmi zaujímavom projekte. Jednou zo základných podmienok je, že sa pre Pražskú potrubnú poštu nadchnete podobne ako pán Zdeněk Dražil. Prosím všetkých takých, aby sa mi ozvali do konce okóbra 2012 na e-mail: bruna.zdenek at active24.cz.