Juniorinternet 2012 s medzinárodnou účasťou

Odrazový mostík pre mladých internetových nadšencov – ďalší ročník konferencie Juniorinternet – sa uplynulý víkend konal pod záštitou dekana Fakulty Informatiky a informačných technológií doc. Ing. Pavel Čičáka, PhD v Bratislave. ACTIVE 24 bola pri tom a aktívne vstúpila do programu konferencie prednáškou o nových TLD doménach.

Mladí a úspešní na internete
Počas uplynulého víkendu sa v bratislavskej Rači konal ďalší ročník konferencie Juniorinternet, ktorý je pre mladých internetových nadšencov priestorom pre prezentáciu ich webových prác a nápadov. Otvorenie konferencie bolo osviežené symbolickým prestrihnutím sieťového kábla. Účasť na konferencii dáva priestor na vytváranie a rozvíjanie spolupráce na internetových projektoch, získavanie nových priateľstiev s ľuďmi s rovnakými záujmami, kontaktov a nových informácií o svete informačných technológií. Víťazi konferencie a zároveň súťaže získavajú hodnotné ceny a možnosť prezentovať svoje projekty. ACTIVE 24 tentokrát víťazom venovala darčekové certifikáty na doménu zadarmo s možnosťou vytvoriť si vlastnú online vizitku s novou službou Superstránka.

Symbolické prestrihnutie sieťového kábla počas otvorenia konferencie Juniorinternet 2012

Päť súťažných kategórií a prezentácie prác
Súťaž Juniorinternet má päť kategórií – JuniorWeb, JuniorDesign, JuniorErb, JuniorText a JuniorApp. Konferencia bola vyvrcholením snaženia mladých ľudí, kde dostali priestor na odprezentovanie svojich prác a portfólií. Prezentácia výtvorov mladých internetových nadšencov sa v piatok začala prácami v kategórii JuniorWeb. Do tejto kategórie bolo prihlásených najviac projektov. Jakub Rosypal, žiak základnej školy predstavil svoj projekt kodik.eu, ktorý slúži ako úložisko kódov pri tvorbe webovej stránky. Košičan Tibor Engler porote predstavil školskú stránku gympos.sk a zaujal ju natoľko, že mu nakoniec udelila 2. miesto v kategórii JuniorWeb. Rada by som vyzdvihla projekt Ľuboša Perniša teenit.sk, ktorý je internetovým časopisom pre teenagerov. Ľuboš mimochodom v minulosti vyhral Apple iPad od nás v start-upovej súťaži na birdz.sk.

V sobotu sme si pozreli prezentácie v kategórii JuniorDesign. Prezentácie zahŕňali grafické návrhy firemných log, webstránok, plagátov. Spôsobom prezentácie zaujala Andrea Tudokyová, ktorá predstavila grafický návrh portálu pre adrenalínové športy a plagát, ktorého cieľom bolo poukázať na to, že dospelí a deti vidia svet inými očami.

V kategórii JuniorApp publikum zaujal návrh mobilnej aplikácie Mareka Dlugoša pre sledovanie dochádzky do práce s názvom Time checker. Aplikáciou určenou pre Android by v budúcnosti rád oslovil firmy nad 5 zamestnancov. Jeho projekt v publiku vyvolal vlnu vecných otázok.

Medzinárodná účasť
Program konferencie bol obohatený a spestrený účasťou finalistov Juniorinternetu z Českej a Maďarskej republiky. Títo počas druhého dňa konferencie odprezentovali svoje súťažné práce a ukázali, že Juniorinternet má medzinárodný rozmer.

Naša prednáška o nových TLD doménach
Náš kolega Martin Dlouhý na Juniorinternete svojou prednáškou priblížil tému nových TLD domén, ktoré v januári tohto roka umožnila registrovať ICANN. Martin poukázal na pozitívne i negatívne stránky možnosti registrácie nových TLD a prítomných zaujal informáciami o procese a cenových podmienkach ich registrácie. Správna odpoveď na otázku do publika počas prednášky bola odmenená darčekovým certifikátom na doménu zadarmo so Superstránkou.

Kolega Martin o nových TLD

Tento ročník konferencie Juniorinternet bol bohatý na zaujímavé webové projekty mládeže zo stredných a základných škôl na Slovensku. Konferencia všetkých prítomných aj tento rok presvedčila o tom, že v našej krajine rastie nová generácia šikovných a perspektívnych mladých webových grafikov, dizajnérov, developerov a bloggerov. Boli sme príjemne prekvapení z vysokej účasti a zo záujmu o problematiku medzi mladými internetovými nadšencami.