Stanica Žilina-Záriečie alebo kde sa schádzajú osobnosti slovenského internetu.

V sobotu 15.5.2010 sme po prvýkrát vyrazili na slovenský Barcamp. Barcamp je akási otvorená konferencia, ktorá vytvára vhodný priestor pre ľudí z oblasti internetu, webdizajnu, internetového marketingu na zdieľanie svojich skúseností. Piaty slovenský Barcamp sa konal v priestoroch stanice Žilina-Záriečie. Stanica, ktorá dodnes skutočne funguje ako vlaková stanica, je zároveň aj nezávislým kultúrnym priestorom pre predstavenia, koncerty, workshopy a výstavy.

Program Barcampu si tvoria účastníci sami formou prednášok na vybrané témy. Aj my sme sa rozhodli aktívne prispieť a pripravili sme si pre publikum prednášku z názvom „Ako sa varí hosting alebo 14 rokov skúseností“. Boli sme veľmi zvedaví na to, koľko ľudí sa našej prednášky zúčastní. Štyri ruksaky položené na stoličkách desať minút pred začiatkom prednášky neveštili nič dobré. O to väčšie bolo naše prekvapenie, keď sa miestnosť s kapacitou 80-100 ľudí začala postupne plniť a snáď ani jedna stolička neostala prázdna. A to napriek tomu, že v inej miestnosti paralelne začala iná prednáška. Prednášku o hostingu z našej dielne sme okorenili súťažnými otázkami a odpovede publika sme oceňovali drobnými darčekmi. Veríme, že naša prednáška publikum zaujala a má vďaka nám lepšiu predstavu o tom, ako veľká webhostingová firma funguje.

Po našej prednáške nasledovala prednáška s názvom „Pro blogging“ o tom, ako sa správne chopiť blogovania. Obedňajšiu prestávku sme využili na štýlový slovenský obed v štýlovej slovenskej reštaurácii v meste. Nasledovalo odovzdávanie cien v tombole, do ktorej ACTIVE 24 venovala dva zo svojich balíčkov zdieľaného hostingu a prenájom virtuálneho dedikovaného servera na rok zadarmo. Ešte jedna spoločná fotografia na zvečnenie momentu a späť do priestorov stanice na ďalšiu prednášku. Tentokrát o Mimických webových stránkach. Dozvedeli sme sa o možnosti prispôsobovať obsah webu tak, aby bol čitateľne zobraziteľný nielen na monitore počítača ale aj v mobilných zariadeniach. Ostávame v miestnosti, pretože nasleduje prednáška Svet domén. Po nej máme jasnejšie v tom, že aj obchod s doménovými menami môže byť vhodným hobby a miestami aj výnosným biznisom.
Aj od konkurencie sa človek mnoho dozvie, preto si nenechávame ujsť prednášku Michala Trubana o tom, ako vybudoval svoju firmu od nuly. Úprimne a vtipne popísal proces vzniku a postupného zabehávania svojej firmy.

Otázky a diskusia po niektorých prednáškach, ktorých sme sa zúčastnili boli dosť konfrontačné, no o to na tomto podujatí ide. Vyvolať dialóg a vzbudiť aktívny záujem o tému. Priestor stanice Žilina-Záriečie veľmi vhodne dokáže podčiarknuť uvoľnenú atmosféru, v ktorej sa Barcamp niesol. Odchádzame plní pozitívnych dojmov a už teraz si v hlave premietame nápady na tému prednášky na ďalší Barcamp.

Zúčastnili ste sa Barcamp-u v Žiline aj vy? Pridajte svoj názor na toto podujatie do komentárov.