Seriál: Ako na web 2.časť – Ako si vytvorím webstránku sám

V spolupráci s portálom www.pc.sk pripravujeme seriál s názvom „Ako sa dostať na web“. Seriál je určený pre úplných začiatočníkov a prevádza čitateľov krok po kroku procesom tvorby webstránky, službami súvisejúcimi s webom a ich využitím v praxi. Druhá časť seriálu sa venuje téme Ako si vytvorím webstránku sám.

Pred niekoľkými rokmi bola vlastná webstránka otázkou vyššej investície. Vývoj na webe však pokročil a začali sa vytvárať vhodné podmienky sprístupňujúce vlastnú webstránku širšiemu spektru internetových užívateľov. Trendom sa stala ponuka redakčných systémov – nástrojov na tvorbu a správu webstránky, v angličite nazývaných CMS – content management system. Redakčný systém je program, ktorý vám umožní vytvorenie vlastnej webstránky a jej publikovanie na internete. To všetko zvyčajne za omnoho nižšie náklady ako by ste zaplatili za výrobu internetovej stránky u webdizajnéra. Nástroj môžete začať používať po inštalácii na váš počítač alebo si ho sprístupníte jednoducho cez webový prehliadač (Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera). Na trhu sú k dispozícii neplatené aj platené redakčné systémy. Výber je v súčasnosti už dostatočne široký aj na Slovensku.

Čo vám redakčný systém ponúkne?
Redakčný systém ponúka užívateľsky zjednodušený nástroj na tvorbu a správu webstránky, ktorý je možné ovládať aj bez znalostí programovacích jazykov. Na prácu s redakčným systémom zvyčajne nepotrebujete viac zručností ako je práca s textovým editorom (Word), prehliadanie a umiestňovanie obrázkov a práca s internetovým prehliadačom. Tvorcovia nástrojov pre webstránky dbajú na to aby jeho ovládanie bolo intuitívne. K dispozícii je často on-line pomocník alebo manuál, ktorý vám napovie ako s nástrojom začať pracovať.

Ako si vyberiem najvhodnejší redakčný systém?
Výber redakčného systému a tým aj dodávateľa nástroja závisí predovšetkým od účelu webstránky. Je dobré zodpovedať si niekoľko kľúčových otázok. Vyberáme niektoré z nich:

• chcem statickú a jednoduchú webstránku ktorej obsah nebudem často meniť?
• chcem dynamickejšiu webstránku s interaktívnymi prvkami ako napr. diskusné fórum?
• plánujem v budúcnosti rozšírenie funkcií na svojej webstránke?
• chcem aby moja webstránka mala viacero jazykových mutácií? (slovenčina, angličtina, čeština)
• koľko ma služba bude stáť? Je v cene zahrnutá doména, hosting, e-maily?

Na základe odpovedí na vyššie uvedené otázky si vyberiete redakčný systém, ktorý podporuje práve tie funkcie (moduly, prvky), ktoré budete využívať. Podpora funkcií, ktoré redakčné systémy ponúkajú sa líši od produktu ku produktu a od poskytovateľa ku poskytovateľovi.

Ktoré funkcie nástroje na tvorbu stránok ponúkajú? Vyberáme niektoré z funkcií:

• výber šablóny – určí primárny grafický výzor webstránky a rozmiestnenie menu na stránke
• geléria obrázkov, fotoalbum, archív obrázkov
• vyhľadávanie na stránke – pomôže vám zistiť čo konkrétne návštevník na vašej stránke hľadal
• štatistiky návštevnosti webstránky – prehľady návštevnosti webstránky
• blog – pre tých ktorí radi píšu a radi sa podelia o svoje názory s inými
• kalendár – zúčastníte sa na podujatí? Dajte informáciu o tom do kalendára na stránke
• kontaktný formulár – priamo zo stránky vám návštevníci môžu poslať otázku, požiadavku
• fórum – výmena názorov medzi návštevníkmi stránky
• prepojenie s inými softvérovými systémami (napr. účtovný systém)
• podpora SEO – optimalizácia pre vyhľadávače ako jeden z nástrojov internetového marketingu
• automatické vkladanie súborov a tabuliek , nahrávanie súborov
• video – máte zaujímavé video z ciest? Publikujte ho na svojom webe
• RSS kanál – umožní návštevníkom stránky dostávať aktuálne články e-mailom

Výhody redakčného sytému

Hlavnou výhodou používania redakčného systému pri správe webstránky je efektivita. Usporíte čas a peniaze. Svoju webstránku môžete upravovať a dopĺňat odkiaľkoľvek, z akéhokoľvek požítača, ktorý je pripojený na internet. Za aktualizáciu webu navyše nemusíte platiť.

Ako s redakčným systémom začať

Skúste si vybrať taký redakčný systém, ktorý ponúka demoverziu, testovaciu verziu zadarmo. Vyberajte skôr zo systémov, ktoré nie je potrebné inštalovať. Dobrú službu spraví ponuka manuálu k redakčnému systému. Zabezpečte si prihlasovacie údaje, prihláste sa a nasledujte jednotlivé kroky. Proces tvorby vlastnej webstránky zvyčajne začína výberom grafickej šablóny, nasleduje tvorba hlavného menu s podstránkami a vkladanie textov a obrázkov. Vhodne zvolený redakčný systém môže fungovať ako príjemná hračka a výsledkom bude vaša vlastnoručne vyrobená webstránka. Veľa zábavy!