.newTLD´s dlho očakávaná udalosť roka alebo vlastná doménová koncovka

ICANN dnes oficiálne spustil newTLD´s, teda doménové koncovky, o ktoré môže požiadať každý.
O nových generických doménach sme síce už pred časom písali, viď tento článok http://www.websalon.sk/2011/11/vysledok-dotaznika-o-novych-generickych-domenach/ no vzhľadom na to, že nastal deň D, bolo by fajn si túto udalosť pripomenúť.

Spustenie nTLD je považované za revolúciu internetu, ktokoľvek teraz môže požiadať o zaregistrovanie koncovky, ktorú chce. Doménový priestor sa teda rozširuje a čoskoro sa dočkáme nových doménových koncoviek. Tie sa delia na brandové, generické a geografické (viac ako 2 písmenné). Pre normálneho smrteľníka sú tieto koncovky skôr zaujímavou alternatívou darčeka pre milenku, ktorá doménu so svojim menom určite ocení viac, ako diamantový náhrdelník.

I keď to celé znie krásne a vy si hneď predstavujete, ako si zaregistrujete doménu .adam alebo .macko pre svojho miláčka, je potrebné povedať, že tak jednoduché to nie je. Poďme sa vrátiť späť na zem a zabudnime na senzačné a revolučné články v médiách, ktoré nás zahlcujú tým, aké to je jednoduché.

Celý proces je totiž ťažkopádny a hlavne náročný na rodinný rozpočet, jedna doménová koncovka vás vyjde zhruba na toľko, ako pekný byt v centre Prahy a čo do nervov vás bude stáť asi ako opatrovanie šiestich detí pred rušnou križovatkou. Nehľadiac na fakt, že na výsledok, či sa vám registrácie podarí či nie, budete čakať ako na Godota. Ak sa ale pevne rozhodnete, že všetko podstúpite len aby ste si urobili radosť, nie je nič jednoduchšie, ako si stiahnuť tohto sprievodcu pre žiadateľa: http://www.newtlds.com/official-icann-guide.php, potom vyplniť tento formulár http://www.newtlds.com/brand.php a zložiť zálohu minimálne 185 tisíc USD do jednej z akreditovaných bánk.

Ďalšie informácie k newTLD´s nájdete tu:
http://www.newtlds.com/ (web)
http://www.newtlds.com/pricing.php (cenník)
http://www.nic.cz/page/989/icann-zacal-prijimat-zadosti-o-nove-domeny-nejvyssi-urovne/
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096902795-studio-6/212411010100112/obsah/185809-firemni-domeny/

Uvažovali by ste nad vlastnou doménovou koncovkou vy? Pridajte svoj názor do komentárov.
Martin Dlouhý, produktový manažér domén