Facebook vývojári: SSL prichádza. Povinne od 1. októbra.

Ak vytvárate aplikácie pre Facebook, potom určite sledujete „roadmapu“. Iste potom viete aj to, že už za pár dní, presne 1. októbra, dôjde k veľkej zmene. Všetky Facebook aplikácie budú musieť využívať zabezpečený protokol HTTPS, k čom bude potrebný certifikát SSL. My sme pripravení, vy tiež?

V súčasnosti môžete prevádzkovať aplikácie na Facebooku taktiež bez zabezpečenia, stačí mať hosting, kde umiestnite svoje skripty. Tieto skripty potom dodajú funkčnosť vašej Facebook aplikácii alebo tzv. Aplikačnej záložke. Podľa informácií, ktoré Facebook pravidelne zverejňuje, nebude tento spôsob prevádzkovania Facebook aplikácií možný po 1. októbri 2011.

Všetci vývojári budú musieť pre svoje aplikácie zakúpiť SSL certifikát, ktorým zabezpečia komunikáciu vlastného servera/hostingu s Facebookom. O SSL zabezpečení webu sme na websalon.sk taktiež už písali. Takže viete, že nejde o nič drahé. Je pár desiatok € veľa? Neveľký nákup pre typickú slovenskú rodinu, asi nádrž benzínu alebo certifikát SSL od Active 24 na rok. Ak naviac hostujete svoj web u Active 24, tak vám certifikát SSL automaticky nainštalujeme na váš hosting.

Predpokladajme teda, že máte hosting s inštalovaným certifikátom SSL. Čo ďalej? Ostáva už len nastaviť adresy na Facebooku v aplikácii Developer. Napríklad pre aplikačnú záložku, ktorú môžete využiť na propagačnej Facebook stránke, vyzerá nastavenie takto (Secure Page Tab URL):

Podobne nastavíte tzv. Secure Canvas URL pre prípad, že prevádzkujete Facebook aplikáciu:

Inštalácia certifikátu SSL a nastavenie zabezpečených URL adries v Developer aplikácii zaistí plnú funkčnosť vašich Facebook aplikácií a záložiek po 1. októbri. Veľa času už neostáva.

Prehľad služieb, ktoré môžete využiť pre zabezpečený beh vašich Facebook aplikácií, nájdete na Zabezpečenie servera pomocou SSL.