Doména s SSL certifikátom = bezpečná doména

V dnešnom príspevku si priblížime možnosť zabezpečenia domény tzv. SSL certifikátmi. Mali by po nich siahnuť všetci prevádzkovatelia webových stránok, ktorí chcú svojim zákazníkom ponúknuť bezpečné obchodné transakcie, chcú chrániť dáta svojich zákazníkov a chcú pred nimi pôsobiť dôveryhodnejšie.

Čo je SSL
SSL (Secure Sockets Layer) je protokol, ktorý sa najčastejšie využíva pre bezpečnú komunikáciu s internetovými servermi pomocou HTTPS, t.j. zabezpečenou verziou protokolu HTTP. Po vytvorení SSL spojenia je komunikácia medzi serverom a klientom šifrovaná a teda zabezpečená.

Všímajte si https://
Adresy stránok zabezpečených pomocou SSL začínajú https://. Prehliadač zabezpečené stránky označuje ikonkou zámku v stavovej lište. Moderné prehliadače zobrazujú ikonku zámku tiež v riadku adresy a podfarbujú ju rôznymi farbami podľa miery bezpečnosti. V prípade, že využívate napr. služby internetbankingu, je odsledovanie zabezpečeného pripojenia obzvlášť dôležité. Inak by mohlo ľahko dôjsť k zneužitiu vašich osovných údajov, dokonca ku neoprávneným zásahom do vášho bankového účtu.

Prečo SSL začať využívať?
SSL certifikát by mal používať každý, kto zhromažďuje prostredníctvom webových stránok dôverné údaje z formulárov alebo ponúka možnosť prihlásenia pomocou hesla. Najmä pri elektronických obchodoch a online platbách by malo byť používanie SSL certifikátu samozrejmosťou.

Pri použití SSL certifikátu dávate návštevníkom svojich stránok istotu, že server, s ktorým komunikujú, patrí skutočne vám. Môžu vám teda bez obáv zveriť svoje osobné alebo obchodné údaje a nemusia sa báť, že budú podvodne zneužité treťou stranou.

Na výber je viacero možností
Najčastejšie sú využívané certifikáty nasledujúcich certifikačných autorít THAWTE Gold Partner, GeoTrust, Verisign, RapidSSL.

Koľko SSL certifikát stojí?
Zabezpečenie domény SSL certifikátom je otázka radovo desiatok až stoviek €. Závisí to od dĺžky obdobia, na ktoré sa certifikát kupuje a od typu certifikátu. Cenník certifikátov si môžete prezrieť tu

Máte vlastnú skúsenosť s konkrétnym typom SSL certifikátu? Budeme radi, ak sa o nej zmienite v komentároch pod týmto príspevkom.